29. 7. 2015

Bleskovka! Uhádni a vyhraj! (koniec)

Približne pred štyrmi hodinkami som sa s celou rodinou vrátila z Oravy, kam sme cestovali včera skoro ráno, lebo sme sa chceli pozrieť na Oravský hrad a zároveň si urobiť nejakú túru. Nie všetko nám však vyšlo a hlavne nie všetko podľa plánu (skoro sme mohli byť v televízii JOJ!),
ale ten pobyt a hrad boli vážne skvelé. Ale o tom a o celom našom výlete sa dozvietec viac v piatok v článku. Dovtedy máte možnosť hrať o pohľadnicu z Oravy a zopár záložiek.
Vašou súťažnou úlohou bude správne odpovedať na otázku:

Akú knihu som včera začala čítať?

Svoje tipy môžete písať do piatku do 18:00, pričom po určitých časových úsekoch vám sem budem pridávať nejaké nápovedy. Po každej z nich si budete môcť pridať ďalší komentár s ďalším tipom. Skrátene povedané: 1 nápoveda => 1 komentár s 1 tipom na knihu.
Ale! Zapojiť sa môžu aj ľudia napr. pri 5. nápovede a dohnať zameškané tipy. V konečnom dôsledku to znamená, že každý si môže napísať toľko tipov, koľko bude nápovied.
Pokiaľ to niekto neuhádne.

Držím prsty!

1. nápoveda (23:30):
Kniha u nás vyšla v roku 2014.

2. nápoveda (10:10):
Nie je to prvá autorova kniha.

3. nápoveda (14:45):
Autorom knihy je muž americkej národnosti.

4. nápoveda (17:45):
Knihu vydalo vydavateľstvo Ikar.

Koniec bleskovky!
Víťazom sa stáva Mony, ktorá sa usilovne snažila prísť na to, čo práve čítam,
a nakoniec sa jej to aj podarilo, takže odo mňa získava tieto drobnosti:


Gratulujem! :)
Ak ste bleskovku náhodou nestihli, nemusíte smútiť, pretože ďalšia súťaž tu bude už čoskoro. :)

27. 7. 2015

Kráľovná Tearlingu - Erika Johansenová

    Autor: Erika Johansenová
    Názov knihy: Kráľovná Tearlingu
    Oficiálny názov knihy:
    The Queen of the Tearling

    Žáner: YA, fantasy

    Séria: Kráľovná Tearlingu
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Yoli

    Rok vydania: 2015

    Počet strán: 375   Doba čítania: 5 dní

14. 7. 2015

Bubbles, bubbles everywhere! Or not.

Keď sa vyberiete so sestrami v nedeľu na prechádzku s cieľom fotiť bublinky z bublifúku pri vode, nie vždy to dopadne podľa vašich predstáv. Ešte že sme po ceste narazili na pole plné pšenice.


9. 7. 2015

Vysoké Tatry: Rysy (2)

Po niekoľkých nevydarených pokusoch video zmenšiť tak, aby bola aj kvalita videa dobrá, som sa odhodlala video nahrať na youtube. Síce s tou kvalitou ani tak nie som veľmi spokojná, ale lepšie to už asi nebude. Ak máte pre mňa nejaké rady a nápady, som im otvorená.
Napriek tomu dúfam, že sa vám tento krátky film bude páčiť. :)


7. 7. 2015

Vysoké Tatry: Rysy (1)

* Prvý týždeň tohtoročných letných prázdnin som strávila podobne ako pred dvoma rokmi - bola som totiž s ockom vo Vysokých Tatrách. Síce sme tam boli len jeden deň, no bolo tam krásne a určite sa tam plánujeme ešte toto leto vrátiť. (Keď sa dám do poriadku.)
Ocko ma už predtým chcel vziať na Rysy, takže tentokrát sme sa vybrali práve tam.

* Z domu sme vyrazili už vo štvrtok 2. júla poobede, aby sme sa dobre vyspali, pretože naša túra začínala skoro ráno. Do Štrby, kde sme boli aj ubytovaní, sme prišli niekedy pred ôsmou hodinou. Zložili sme si veci v izbe, navečerali sa a vybrali sme sa ešte na prechádzku v okolí stanice.
Spať sme išli niekedy po deviatej, a hoci som nemohla najskôr zaspať a aj počas spánku sa mi zdalo, akoby som iba driemala, na počudovanie som sa celkom vyspala.

Vstávali sme ráno štvrť na päť, naraňajkovali sa, obliekli, nachystali na cestu a zubačkou sme sa o piatej vyviezli na Štrbské pleso. A tam začala naša 10-hodinová túra.

Klasickou cestou cez les sme sa zo Štrbského plesa približne za hodinku dostali k Popradskému plesu. Bolo síce chladno a mala som len tričko s krátkym rukávom a šušťakovú mikinu, no niesla som si plný batoh, takže mi bolo teplo. O tvári sa to však povedať nedá, keďže tá mi približne v polovici cesty medzi plesami začala mrznúť až tak, že ma bolela sánka a zuby.
Pri Popradskom plese to už ale bolo fajn, urobili sme si krátku prestávku na cereálnu tyčinku a cukríky a pokračovali na smer Rysy. K rázcestiu, kde sa cesta rozdeľovala na smer Hincovo pleso, Kôprovský štít a na smer Rysy, sme sa dostali pomerne rýchlo, čo sa pri spiatočnej ceste nedalo vôbec povedať. Odvtedy sme už išli stále len po otvorenom priestore, takže sme mali krásny výhľad nielen na okolité vrchy, ale aj dole do doliny.
Kráčali sme pomerne rýchlo a nemali sme veľa prestávok, takže pri chate sme boli pomerne skoro. Čo nás však dosť zdržalo, teda skôr mňa, boli reťaze po ceste k Chate pod Rysmi.
S mojím strachom z výšok to bolo zo začiatku ťažké, ale s ockovou pomocou som sa cez ne nejako dostala a nakoniec to nebolo až také zlé. Veď štvornožky sa dostanete skoro všade, že?
* Pri chate sme sa vôbec nezastavili a pokračovali sme rovno na vrchol. Cestu nám spríjemnil aj malý fliačik snehu, dokonca dva. Po jednom sa išlo celkom dobre, lebo ste prešli iba cez jeho šírku, no po druhom ste museli liezť dohora.
Raz sa mi dokonca šmyklo, ale našťastie som nezletela dole.
* K vrcholu to bol ešte kúsok cesty, no zbehlo to vcelku rýchlo a o chvíľu už bol nadohľad. Tam to bolo už o trochu horšie, pretože uff... trošku viac som sa bála. Dokonca aj keď som vyliezla hore, ma neopúšťal strach. Tak som radšej zostala sedieť v strede a ľudia si ešte vyliezli na dva päťmetrové vrcholky po stranách, na ktoré som sa ja už neodvážila kvôli tej ceste k nim. Z jednej strany zraz dolu a z druhej tiež. Ďakujem nie, radšej si posedím. Takže som si tam pekne posedela, pokochala sa, pofotila, nakamerovala a potom som foťák odovzdala ockovi, ktorý sa odvážil vyjsť na jeden z vrcholkov a pofotil mi ešte vrchy naokolo.
Na druhý vrcholok som ho už radšej nepustila.
Strávila som na vrchole síce polhodinu v strachu, ale ten výhľad bol fakt nádherný, fakt.
(Rysy sme dosiahli v čase 10:15)

* Na spiatočnej ceste sme sa zastavili už aj na Chate pod Rysmi.
Dali sme si na obed kapustovú polievku a popri tom sme počúvali jednu zamestankyňu chaty ako hrá na klavíri. Ocko si opečiatkoval turistickú mapu a mne opečiatkoval knihu Kráľovná Tearlingu,
ktorú som mala so sebou.
Cesta naspäť bola vyčerpávajúca, najmä na kolená, no zvládla som ju. Dokonca aj reťaze som tentokrát zvládla ľavou zadnou, keďže po tom, ako vysoko som bola, mi toto nerobilo už nič.
Mala som chuť to zliezť ako horolezec, keď sa spúšťa zo steny dole.
Keď sme však dorazili k Popradskému plesu a čakala nás už posledná hodinka cesty, vôbec sme nevládali. Ja som bola až taká unavená, že som sama so sebou viedla dialógy v angličtine vo svojej hlave. Keď nemôžete robiť nič iné, ako kráčať, všelijako sa zamestnáte. :D
* Po príchode na Štrbské pleso sme sa hneď prezuli a potom sme šli ešte k stánkom kúpiť magnetky pre babku a kamarátky - Andy a Majku.
* Nasadli sme na zubačku do Štrby a tam som stretla bývalú učiteľku z našej základnej školy, ktorá nás učila iba jeden rok a potom odišla do Popradu učiť na gymnázium. Bolo to také nečakané a s mojím talentom komunikovať s ľuďmi o to viac horšie. Ale bolo milé znova vidieť učiteľku po takej dlhej dobe - po troch rokoch. Inak, Majka, pozdravuje teba aj ostatných spolužiakov (ak by ste sa tu náhodou dostali, v čo dúfam, že nie).

* Domov sme prišli po deviatej hodine večer, no a až vtedy som zistila, prečo sa mi tak ťažko kráčalo po ceste domov. Bola som síce unavená, to áno, ale to, že som nemohla poriadne hýbať nohami, mali na svedomí botasky. Obidva členky mi tak opuchli, že ešte teraz úplne neodpuchli. Nechýbali, samozrejme, ani modriny. Teraz sa už cítim oveľa lepšie, ale nosiť botasky mi nerobí veľmi dobre a tie nohy ešte nevyzerajú stále najlepšie. Dúfam, že to nebude trvať veľmi dlho.
Btw. Zajtra nastupujem na brigádu. Držte mi palce. :)

Chata pod Rysmi

5. 7. 2015

Plány na leto 2015


   Prvý týždeň prázdnin utiekol ako voda, no napriek tomu nás čakajú ešte necelé dva mesiace prázdnin. Konečne si môžem oddýchnuť od školy, trochu zrelaxovať (trochu viac vďaka môjmu momentálnemu zdraviu), ale hlavne robiť to, na čo mám chuť a na čo som mala v priebehu šk. roka málo času alebo dokonca žiaden čas. Takže som si spravila taký „menší“ zoznam, čo všetko by som chcela za tieto letné prázdniny stihnúť. Mám toho v pláne síce dosť, ale aj toho času je pomerne veľa. Uvidíme, čo všetko sa mi podarí splniť. :)

Knihy
Na začiatku roka som si dala predsavzatie prečítať aspoň 60 kníh a keďže je už polrok za nami a ja som nejako pozadu, tak to plánujem v priebehu prázdnin dohnať. Chcela by som prečítať min. 15 kníh, medzi ktorými by bolo 6 kníh, ktoré mi pribudli v priebehu polroka a ja som sa k nim ešte nedostala, Kroniky Narnie, Marťan, no a potom sa ešte uvidí. Zároveň som si stanovila, že si toto leto kúpim max. 5 kníh, pretože každú chvíľu mi nejaká kniha pribudne na poličku alebo dostanem chuť na niečo iné, takže potom nestíham čítať. Potrebujem mať totižto všetko pod kontrolou. :D

Cestovanie
Práve cestovanie spadá do kategórie aktivít, na ktoré nemám v priebehu roka čas. Preto sa v poslednej dobe stáva, že mám letné prázdniny nabité cestovaním a ani tieto nebudú nijako odlišné.
Tieto prázdniny sa začali celkom sľubne. Už v piatok som bola na túre vo Vysokých Tatrách, konkrétne na vrchole Rysy, no zatiaľ to ideálne nepokračuje. (Ale o tom vám poviem až v najbližšom článku.) Napriek tomu by som chcela ísť ešte do Slovenského raja, kde som už síce raz bola, ale to som bola malá, takže si z toho veľa nepamätám. Plánujem navštíviť starých rodičov v Topoľčanoch, podniknúť s celou rodinkou výlet na Oravu, a ak by ešte zostával nejaký čas, určite by som sa chcela ísť pozrieť aj do Levoče a Bardejova. Toto leto sa však teším najmä na Budapešť a Ostrihom, takže dúfam, že aspoň tam určite pôjdem. :)

Blog
Nezabúdam však ani na vás, moji milí čitatelia, nebojte sa. Okrem toho, že tu budú stále pribúdať recenzie, knižné súhrny a piesne, budete môcť so mnou navštíviť miesta, ktoré navštívim, a konečne si popočúvať zopár mojich coverov (dúfam, že nielen klavírnych, ale aj organových) a kochať sa mojimi fotkami. Dúfam, že sa vám aspoň niečo z toho bude páčiť, a ak máte nejaké nápady, ako by som mohla ešte viac oživiť svoj blog aspoň počas prázdnin, sem s nimi! :)

Dúfam, že ste si aj vy naplánovali pekné leto, a ak máte chuť, podeľte sa o svoje plány dole
v komentári. Prajem vám všetkým krásne a nezabudnuteľné leto. Majte sa :)

1. 7. 2015

The Pointless Book #TOTÁLNEODVECI - Alfie Deyes

    Autor: Alfie Deyes
    Názov knihy: The Pointless Book
    Oficiálny názov knihy: The Pointless Book

    Žáner: YA

    Séria: The Pointless Book
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Slovart

    Rok vydania: 2015

    Počet strán: 192


Knižný súhrn 6/2015

Jún
Knihy, ktoré som vyhrala:
-

Knihy, ktoré som dostala:
Temný rytier - Candice Proctorová

Knihy, ktoré som si kúpila:
Kráľovná Tearlingu - Erika Johansenová
Jún: 2 nové knihy

 Prečítané knihy:
Girl Online: Láska blogerská #1 - Zoe Sugg (287)
The Pointless Book #TOTÁLNEODVECI - Alfie Deyes (192)
Silnejšia ako osud - Jana Šulková (271)
1222 metrov nad morom - Anne Holtová (310)
Adaptácia - Miroslava Varáčková (263)
Kráľovná Tearlingu - Erika Johansenová (140 z 375)
Jún: 5,5 knihy = 1463 strán