24. 6. 2015

1222 metrov nad morom - Anne Holtová

    Autor: Anne Holtová
    Názov knihy: 1222 metrov nad morom
    Oficiálny názov knihy: 1222

    Žáner: kriminálny román

    Séria: Hanne Wilhelmsen
    Diel: 8. diel

    Vydavateľstvo: Ikar

    Rok vydania: 2013

    Počet strán: 311   Doba čítania: 5 dní



Anotácia:
   Apokalyptická snehová víchrica uväzní v hoteli cestujúcich, ktorí prežili vykoľajenie vlaku pri Finse vo výške 1222 metrov nad morom. Kým vonku zúri orkán, vnútri sa vyhrocujú konflikty. Príčinou je nájdená mŕtvola muža, známeho a medializovaného farára Cata Hammera. Medzi nedobrovoľnými hosťami sa nachádza aj bývalá policajná vyšetrovateľka Hanne Wilhelmsenová, ktorá zostala po nevydarenej policajnej akcii na invalidnom vozíku, no pátraniu po vrahovi kňaza sa akosi vyhýba. Nervozita stále narastá, všetkých znepokojuje prítomnosť neznámych osôb zo súkromného vozňa, ktoré teraz stráži v ich apartmáne ozbrojená ochranka. Ďalšia noc – ďalšia vražda, a zo snehového pekla niet úniku.

   Už je to dávno, čo som čítala nejakú tú detektívku, takže bolo načase si to pripomenúť. Rozhodla som sa práve pre túto knihu, pretože mi obálkou prípomínala knihu V pasci, avšak už hneď na začiatku som pochopila, že vzhľad je to jediné, čo ich spája. 

TTTTT

   Hanne pracovala ako policajtka, až kým jej osudná guľka nespôsobila ochrnutie. Zmierila sa s tým, že sa už do konca svojho života nepostaví na nohy, no napriek tomu sa vybrala do Bergenu za špecialistom. Bohužiaľ, vlak, ktorým Hanne cestuje sa vykoľají, a tak je nútená spolu s ďalšími cestujúcimi ostať v hoteli Finse 1222. O návrate domov sa im však môže len snívať, pretože počasie sa stále zhoršuje, až nakoniec vyústi do zúrivého orkánu. Ľudia nemôžu opustiť hotel a nikto im nemôže prísť na pomoc. Všetko sa ešte viac zhorší, keď sa v hoteli stane vražda. Hanne sa ju pokúša vyriešiť, ale o cestujúcich toho veľa nevie.

TTTTT

   Dej príbehu sa odohráva v zime vysoko v horách, kde sú hrozné podmienky, no napriek tomu sa autorka venovala iba dianiu v hoteli, čo ma dosť sklamalo. Ide síce o kriminálny román, ale deju chýbalo nejaké to ozvláštnenie. Za plus som však brala aspoň popisy počasia s udávaním rýchlosti vetra na začiatku každej kapitoly. Ale aj to sa neskôr pokazilo, pretože aj keď bolo v kapitole opisované zlepšenie počasia, nejako tá rýchlosť vetra narastala a popisy boli horšie. Čudné to.

   Okrem toho chýbala príbehu akčnosť, dráma a napätie. Hoci sa tam občas vyskytli takéto scény, nestačilo mi to.

   Napriek tomu je autorkin štýl písania ľahký, a preto sa kniha čítala dobre, vcelku rýchlo a nemala som pri nej pocit, že by som sa nudila. (Aj keď raz som mala slabú chvíľku.)

   Celý priebeh deja bol však skvelo premyslený. Autorka si dala záležať, aj keď knihu pojala skôr z detektívneho/vyšetrovacieho hľadiska a na akčnosť a napätie sa vykašľala.

   Tiež som mala pocit, že sa zo začiatku v príbehu strácam, pretože som si nemohla zvyknúť na všetky tie zvláštne mená postáv. Našťastie som si zvykla. Narozdiel od toho, sa mi zdali postavy málo vykreslené. Možno to tak autorka urobila schválne, aby vraha neprezradila príliš skoro, ale mne to osobne chýbalo. Najmä pri hlavnej hrdinke, Hanne. Ale v tomto prípade neviním len autorku, ale aj našich vydavateľov, ktorí sa rozhodli vydať rovno ôsmy diel série, namiesto prvého. Myslím, že príbehu to neuškodilo, keďže každá časť je podľa mňa o niečom inom, no určite nám zobrali možnosť lepšie spoznať hl. hrdinku. Áno, niektoré veci z jej minulosti boli priblížené a vysvetlené, ale nemohla som lepšie spoznať jej povahu a obľúbiť si ju tak, ako ľudia milujú hl. hrdinu Harryho z Nesbových kníh.

   Niekto by možno povedal, že záver bol až veľmi predvídateľný, ale ja, kým som sa nedozvedela, kto je vrahom, som to vôbec netušila. Mala som zopár tipov, ale s istotou som nevedela povedať, kto ním vlastne je. Až keď som sa dozvedela jeho meno, všetky tehličky zapadli do seba. Takže v tomto prípade som si len potvrdila autorkinu schopnosť vymyslieť a napísať príbeh, v ktorom len horko-ťažko odhalíte skutočného pachateľa.

TTTTT

   Môže sa zdať, že sa mi kniha nepáčila, nakoľko som o nej napísala dosť veľa negatívnych vecí, ale určite nie je na zahodenie. (Aj keď ja po nej už druhýkrát nesiahnem.) Myslím si, že čitatelia nenáročných kníh a detektívok si prídu na svoje ako aj tí, ktorí chcú s detektívkami ešte len začať.

Moje hodnotenie:
2,5/5

3 komentáre:

  1. 10 bodov za spomenutie Harryho! :D :)
    Inak, mne nielenže sa neukazujú ani srdiečka, ani obrázky (momentálne tu mám len TTT a pozerala som aj Bedárov, kde mi to predtým ukazovalo, a je tam len PPP :D), ale mne ani v tej ankete nechce dajak zahlasovať :D Čiže za mňa posledná možnosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti veľmi pekne. :D
      Tak neviem, v čom je problém a pevne dúfam, že je to len u teba (nič v zlom, samozrejme :D), pretože mne sa ten systém s tými obrázkami páči a nechcem to meniť. :D :D Vďaka za tvoj hlas do ankety. :D :)

      Odstrániť
    2. Rado sa stalo :D
      Nevadí, ty mi potom furt len povedz, že čo za obrázky tam boli, a ja si to predstavím :D A už tá anketa funguje, taže ja neviem čo s tým všetkým tu mám :D

      Odstrániť