1. 2. 2016

Recept: Marhuľový koláč so šľahačkou

   Ahojte. :) Viem, že som sa dlho neozývala, ale v škole sa blížil koniec prvého polroka, a keď si náhodou učitelia nenechali písomky na poslednú chvíľu (čo si niektorí nechali), tak bolo treba opravovať známky. Našťastie som minulé dva týždne nejako prežila (dúfam, že prežijem aj tie nasledujúce dva plné písomiek) a na polročnom vysvedčení som sa opäť mohla pochváliť čistými jednotkami. :)
   Dnes ale nebudem hovoriť o škole, ale o marhuľovo-šľahačkovom koláči, ktorého príprava nebola nijako náročná, no za to na finálnu podobu si je potrebné dlhšie počkať, ak z neho nechcete mať koláč pripomínajúci lavínu. :D Tento recept som našla na blogu AE style svět, kde okrem receptov nájdete aj nejaké DIY články. Môžete sa nechať inšpirovať. :)

Marhuľový koláč so šľahačkou
aka koláč, ktorý mi na záver pripomínal rútiacu sa lavínu


Suroviny na cesto:
2 vajcia
3/4 hrnčeka kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
4 veľké lyžice oleja
1 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
1/2 hrnčeka kakaa (ale postačí aj 1/3)
1 hrnček mlieka
prášok do počiva



Do misky sme si rozbili dve vajíčka a pridali kryštálový cukor,
ktoré sme následne vymiešali mixérom.


Potom sme pridali ostatné suroviny potrebné na cesto,
ktoré sme vymiešali lyžicou.


 Hotové cesto sme vyliali do vopred maslom vymastenej a múkou posypanej okrúhlej formy. 


Rúru sme si predhriali na 250°C 10 minút
a koláč sme piekli pri teplote 200°C cca 15-20 minút.


Cesto sme následne nechali vychladnúť.




Suroviny na "plnku":

marhule
250 ml marhuľovej šťavy
250 ml vody
4 malé lyžice cukru
1 vanilkový puding


Do hrnca sme si vyliali marhule, 250 ml šťavy, 250 ml vody a nechali ich chvíľu povariť.


S trochou šťavy, ktorú sme si pred varením z hrnca odobrali,
sme zmiešali vanilkový puding.


Puding sme vliali k marhuliam a opäť nechali chvíľu povariť.


Následne sme hotový marhuľovo-vanilkový puding nechali vychladnúť.


Po vychladnutí sme cesto potreli vychladnutým pudingom.


Suroviny na šľahačku:
smotana na šľahačku v krabičke
kyslá smotana
vanilkový cukor

Do misky sme si vyliali kyslú smotanu a zmiešali ju s vanilkovým cukrom.


Do druhej misky sme si vyliali smotanu z krabičky a vymixovali ju mixérom.


Následne sme zmiešali obe vzniknuté hmoty dokopy
a natreli ich na cesto s marhuľami.




Na záver sme už len koláč posypali postrúhanou čokoládou (a grankom).


Dôležitá poznámka:
Aby sa vám koláč po vybratí z formy neroztekal, je dobré k marhuliam pri varení primiešať aj druhý puding, ale hlavne nechať hotový koláč (ešte vo forme) postáť v chladničke min. dve hodinky.

Finálna verzia ala rútiaca sa lavína:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára