4. 8. 2014

Útočisko - Nicholas Sparks

    Autor: Nicholas Sparks
    Názov knihy: Útočisko
    Oficiálny názov knihy: Safe Haven

    Žáner: román, dráma

    Séria: -
    Diel: -

    Vydavateľstvo: Ikar

    Rok vydania: 2011

    Počet strán: 286   Doba čítania: 3,5 dňa



Anotácia:
      Do Southportu, ospalého južanského mestečka, sa prisťahovala krásna, ale plachá Katie. Nad jej minulosťou sa vznáša veľa otáznikov. Katie sa bráni nadväzovaniu akýchkoľvek vzťahov, no postupne sa zoznámi s Jo, temperamentnou slobodnou susedou, a Alexom, vdovcom s dvoma deťmi a veľkým srdcom, ktorý vlastní miestny obchod. Napriek počiatočným obavám Katie postupne zapúšťa korene a stáva sa súčasťou nielen miestnej komunity, ale aj Alexovej rodiny. Ani láska jej však nedovolí zabudnúť na temné tajomstvo, ktoré ju prenasleduje, tajomstvo, ktoré ju vyhnalo na desivú púť po celej krajine, až kým nenašla útočisko v Southporte. Vďaka podpore svojej láskavej, no tvrdohlavej kamarátky Jo si Katie nakoniec uvedomí, že si musí vybrať medzi životom na úteku a novou rodinou. V najťažších chvíľach ju dokáže zachrániť len láska.

Láska občas dokáže divy. (str. 286)

   Celá kniha už na prvý pohľad pôsobí lákavo. Je malá, tenká, má tvrdú väzbu, a k tomu všetkému má nádhernú obálku. Červenú obálku, na ktorej je dievča otočené chrbtom a bicykel. Ak si prečítate tento príbeh, učite mi dáte za pravdu, že krajšiu a vystihujúcejšiu obálku už nemohli navrhnúť.

   Prebal knihy je zahnutý dovnútra. Vpredu sa nachádza anotácia knihy a vzadu stručný životopis autora a zoznam jeho doteraz vydaných diel.
   Pod prebalom je celá kniha sivej farby, len vpredu sú bielymi písmenami napísané názov knihy, meno autora a vydavateľstvo.

   Kniha má 286 strán, ktoré sú rozdelené na 43 kapitol a poďakovanie. Niektoré boli dlhé, ale ja som si čítanie úžívala, čiže mi to vôbec nevadilo.

"Život sa nikdy nevyvíja tak, ako by si človek predstavoval," odvetil nežne,
"ale človek sa musí snažiť využiť ho čo najlepšie." (str. 178)


   Nicholas Sparks je skvelý autor, a aj napriek tomu, že som sa zo začiatku nemohla začítať do jeho knihy Posledná pieseň, tu som sa chytila hneď
na prvých stránkach. Aj keby to u vás neplatilo, jeho štýl písania je taký čitateľný, že vás určite postupne vtiahne do deja. Tým som si úplne istá.
   
   Dej sa odohráva v Southporte, v malom mestečku, kde sa každý pozná s každým, a tak Alexovi neunikne, keď sa tam nasťahuje Katie.
   Alex je vdovec s dvoma malými deťmi, ktorý vlastní malý obchod. Je milý, laskavý a snaží sa tráviť s deťmi, čo najviac času, ale predsa si uvedomuje, že im chýba mama. A potom sa objaví Katie.

Všimla si, ako plynulo a ladne sa hýbe a ako nenútene sa usmieva, 
akoby si už dávno zvykol na výhry aj porážky. (str. 78)

   Katie sa nasťahuje do malej schátranej chatky na okraji mesta ďaleko od ľudí. Je veľmi krásna, no plachá. Pravidelne navštevuje Alexov obchod, kde sa stretáva nielen s Alexom, ale aj s jeho deťmi, ktoré si ju obľúbia. Postupne Katie vylieza zo svojej kukly a lepšie spoznáva Alexa a jeho rodinu. 

"Ľudia skrývajú pravdu, lebo sa boja." (str. 59) 

   Avšak nie každý príbeh je dokonalý a v polovici knihy sa na scéne objaví Kevin. Aj keď všetko robí svedomito a je cieľavedomý, stále pije a potom sa správa fakt hrozne.

"Dobrý chlap sa hľadá ťažko." (str. 162) 

   Viac o Kevinovi, kto bol a ako súvisí s danými postavami, nebudem prezrádzať, pretože vás nechcem pripraviť o úžasnú zápletku.
...........................................................................................................................



   Aj keď sa zdá, že príbehy o láske sú už klišé, tento príbeh je originálny. A hoci je zasadený do reálneho života, má skvelú zápletku a celkovo dej, čiže sa pri knihe nikdy nenudíte.
   Takisto aj tento autorov štýl písania sa nevidí každý deň. Autor vie presne, ako a čo ma napísať, aby si získal čitateľa.


   Táto kniha je o objavovaní lepšieho života, o láske, ale aj o stratách a bolestiach človeka, a je plná množstva múdrych slov.
   Je to vážne pekná kniha a som rada, že mala takýto koniec. Áno, šťastný koniec. :)

"Taký je život, občas nie je najľahší. Ale všetci sa musíme snažiť, 

aby sme ho využili čo najlepšie." (str. 67)

"Na správne rozhodnutie nie je nikdy príliš neskoro." (str. 219)

Moje hodnotenie:
5/5

4 komentáre:

  1. To nevypadá vůbec špatně! :) Ještě jsem o ní neslyšela, děkuji za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemáš zač. :) Určite si ju prečítaj, stojí za to a určite sa ti bude páčiť. :) Myslím, že u vás vyšla pod názvom Bezpečný přístav. :)

      Odstrániť