14. 6. 2015

Girl Online: Láska blogerská - Zoe Sugg

    Autor: Zoe Sugg
    Názov knihy:
    Girl Online: Láska blogerská
    Oficiálny názov knihy: Girl Online

    Žáner: YA, dievčenský román

    Séria: Girl Online
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Slovart

    Rok vydania: 2015

    Počet strán: 287   Doba čítania: 4 dni


Anotácia:
   Penny bloguje pod supertajným nickom GirlOnline o všetkom, čo ju trápi, o priateľstve, o chlapcoch, o škole, o svojej šialenej rodine, a dokonca aj o záchvatoch paniky. Keď sa Penny strápni na školskom predstavení a video s týmto megatrapasom zahltí Facebook aj YouTube, jej rodičia nečakane prijmú pracovnú ponuku v New Yorku, kde napokon strávia Vianoce aj Silvestra. Tam stretáva Noaha.
   Penny sa zamiluje až po uši a na svojom blogu zachytáva každý okamih strávený s Chlapcom z Brooklynu. Lenže aj Noah pred ňou skrýva jedno tajomstvo. A keď sa to tajomstvo prevalí, ohrozí nielen Penninu anonymitu na blogu, ale aj jej najbližších priateľov.

µµµµµ
  
   Síce nie som fanúšičkou Zoe Sugg, keďže jej vlogy nesledujem, ale musím sa priznať, že som úplnou náhodou jedno jej video videla. Vtedy som ju ešte nepoznala a netušila som, ako sa volá. Preto, keď som sa dozvedela, že Girl Online napísala nejaká známa youtuberka, to meno mi nehovorilo vôbec nič.
   Na príbeh som však bola zvedavá, pretože anotácia znela veľmi lákavo a chcela som zistiť, či sa Zoe podarilo vymyslieť a napísať taký dobrý príbeh ako inému spisovateľovi.
Bola som milo prekvapená.


µµµµµ
   
   Kniha už na prvý pohľad pôsobí veľmi lákavo. Obálka je dokonalá a veľmi sa mi páči kombinácia modrej a červenej. Zároveň fotky zavesené na šnúre so svetielkami jej dodávajú istý šmrnc. Dávajú knihe romantický nádych, aj keď kniha sama o sebe nie je len o láske.



   Rozprávačom a zároveň hlavnou postavou príbehu je Penny. Má sladkých šestnásť a vo svojom živote rodičov, brata Toma a najlepšieho kamaráta Eliota. So spolužiakmi si nie je tak veľmi blízka, aj keď sa s niektorými stretáva. Najmä so svojou kamarátkou Megan, s ktorou prežila väčšinu svojho detstva, a s Olliem, ktorého viac trápi jeho vzhľad ako ľudia okolo neho. A tak si Penny založí anonymný blog, kde nikto nevie, ako sa v skutočnosti volá, a kde sa čitateľom zdôveruje so svojím životom, najmä s jeho trápeniami.
   Avšak keď sa Penny stane menšia nehoda na predstavení, ktoré mala za úlohu zdokumentovať na svoj fotoaparát, ju niekto natočí, video smeruje na internet a začína sa šikana. Penny je zdrvená, ale rodičia nečakane príjmú pracovnú ponuku až v New Yorku, takže má možnosť stráviť Vianoce preč od tzv. kamarátov. Zároveň tam stretne veľmi sympatického chlapca Noaha, ktorý nielenže vyzerá sexy, ale hrá na gitare a dokonca aj spieva. Lenže nič netrvá večne, tak ako by mohla vydržať láska dvoch tínedžerov, ktorí žijú na opačných stranách sveta a uveria prvému, čo počujú?


µµµµµ
   YMožno sa niekomu zdá, že Zoe prišla s ďalšou obohratou rozprávkou, ale nesúďte ju hneď. Áno, je síce pravda, že táto kniha nie je stvorená pre každého, ale určite má niečo doseba.

   YPríbeh plynul zo začiatku až do troch štvrtín knihy veľmi pokojne, neodohrávali sa tam žiadne prevratné scény, no takmer stále som sa pri čítaní musela usmievať. Jednak za to mohol Zoein štýl písania, akým podáva príbeh, a tiež situácie, ktorými sa chúďa Penny musela pretĺkať. Už vtedy som bola presvedčená, že to bude kniha, pri ktorej si oddýchnem a ktorá mi príjemne vyplní voľné chvíle, takže som ju už po niekoľkých prečítaných stránkach ohodnotila priemerne.

   YPrvá polovica knihy sa týkala Penninho života. Autorka dala priestor Penny, jej rodičom, Eliotovi a v neposlednom rade Megan a Olliemu.
Bola popretkávaná rôznymi trapasmi, ktoré sa Penny prihodili, a článkami z jej blogu. 

   Síce mala Penny šestnásť (jej vek som sa dozvedela až niekde v polovici knihy), no svojím rozumom a správaním pôsobila viac dospelo ako ostatní jej rovesníci. Aj keď problémy, ktoré ju ako tínedžerku trápili, ju udržali v jej vekovej kategórii. Niekomu by Penny možno liezla na nervy, ale mne sa so svojimi chybami zdala o to viac skutočná. Bola som rada, že to nie je ďalšia dokonalá hrdinka, ale obyčajné dievča, ktoré trápia problémy ako dievčatá v dnešnom svete.


A možno jedného dňa, keď si všetky uvedomíme, že sa cítime úplne rovnako, prestaneme predstierať, že sme niekým, kým nie sme. (str. 9)

   Trápili ju problémy so vzhľadom, problémy s kamarátmi a možno aj so získaním si určitej úcty, ktorá sa už pomaly vytráca a súčasná mladá generácia si niekedy dovoľuje oveľa viac ako by mala.
   Okrem toho milovala blogovanie a jej najvzácnejším pokladom bol jej fotoaparát, na ktorý zachytávala rôzne momenty. V niektorých chvíľach som sa doslova nachádzala, a preto si ju proste nešlo neobľúbiť.

   Hoci sa celá kniha týka Penninho osobného života, Zoe nám krásne približuje aj kamarátske vzťahy dosť podobné tým v reálnom svete.
   Pennine priateľstvo s Megan nám ukazuje, že sa v živote postupom času niektoré vťahy medzi priateľmi vytrácajú a zároveň podlosť a namýšľanie si, že on/ona je niečo viac.
   Ollie zasa stvárňuje kamaráta, ktorý trávi veľa času s priateľmi, ale ak by nastal koniec sveta, trápilo by ho len to, ako práve vyzerá. Proste kamarátstvo, ktorého most nedrží rovnako silno z obidvoch strán.
   A čo vyplýva z Penninho priateľstva s Eliotom? To, že nezáleží na tom, či je váš najlepší kamarát chlapec alebo dievča, či vyniká krásou, či robí len múdre rozhodnutia, ale to, že je vo vašom živote vždy pri vás, keď ho potrebujete, a podrží vás.
Nezáleží na tom, aké je miesto, kde práve ste,
záleží na ľuďoch, s ktorými ste tam. (str 204)

   YV polovici knihy spoznávame novú postavu, ktorá výrazne ovplyvní dej príbehu. (Čo by to bola kniha bez lásky, však?) Je to Noah. Osemnásťročný brooklynský chalan, ktorý hrá na gitare, spieva a ktorého si nezamiluje len Penny, ale aj vy. Noaha som si obľúbila nielen kvôli jeho láske k hudbe, ale najmä kvôli tomu, ako sa správal k Penny. V ťažkých chvíľach jej dával pomocné rady a keď sa náhodou stala obeťou nejakého trapasu, nesmial sa na nej, ale napodobnil to, čo sa stalo. Dokázal v nej upevňovať sebadôveru.
Trochu ma však mrzelo, že mu Zoe nedala viac priestoru, aj keď to viac udržovalo moju zvedavosť ohľadom jeho tajomstva.

   YPo pokojných, ale lahodných troch štvrtinách príbehu, keď som sa dostala do poslednej štvrtiny knihy, sa moje uvoľnené rozpoloženie rýchlo nabudilo, pretože v knihe nastal taký vzrat, že mi to doslova hrýzlo dušu. Bola som nútená otáčať stránky, lebo som potrebovala vedieť, ako sa to všetko vyrieši.
Niekedy musíte čeliť svojim obavám, aby ste si uvedomili,
že vlastne nie sú skutočné. (str 81)

   YAko som už raz spomínala, táto kniha nebude pre každého. Ak však máte chuť na nejakú oddychovku a máte radi príbehy o tínedžerských problémoch, kamarátoch, prvej láske a blogovom svete, určite je to pre vás to pravé. A hlavne ju čítajte vtedy, ak máte dobrú náladu. To vždy pomôže pri utváraní si svojho názoru. ;) Mne sa kniha veľmi páčila, takže Zoelle patrí môj obdiv a veľká vďaka za toto dielo. 


   Neviem však, či sa do druhého dielu pustím, keďže som s koncom knihy celkom spokojná a bojím sa, aby sa to druhým dielom nepokazilo. 

Moje hodnotenie:
YYYYY

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart a dúfam, že sa im moja recenzia páčila rovnako ako mne táto kniha. A dúfam, že aj vám. :)

9 komentárov:

  1. Super recenzia! :) Už sa teším ako sa do nej pustím! :) Tušila som, že sa ti bude páčiť a akosi predvídam, že aj mne ;)
    Hej a tá prvá citácia :" A možno jedného dňa, keď si všetky uvedomíme, že sa cítime úplne rovnako, prestaneme predstierať, že sme niekým, kým nie sme.", ktorá v originály znie tak krásne : "And maybe one day, when we all realize that we all feel the same, we can all stop pretending to be something we´re not. " sa stala takým mojím mottom ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) A tiež si myslím, že sa ti bude veľmi páčiť. :) Potom daj vedieť, ako sa ti páčila, aj keď si myslím, že asi na ňu napíšeš recenziu, že? :)
      Ten citát je vážne krásny, ale v angličtine to znie akosi viac čarovnejšie, máš pravdu. :)

      Odstrániť
    2. Áno, určite bude recenzia :))
      Tak vieš, originál je stále originál ♥

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia! Fúha, v mojej hlave je teraz naprostý chaos. Jeden povie, že je strašná, druhý že je úžasná a mňa ide potrhať z toho, že neviem aká je tá kniha :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Tak to ti verím. Ja som sa na knihu tešila, ale keď som videla tie recenzie na nete, postupne ma to nadšenie opúšťalo, no keď som sa do knihy začítala... Prekvapila! :) Tak ti poviem. Ak nie si náročný čitateľ, myslím, že sa ti kniha bude páčiť. Mne sa celkovo páčil príbeh a aj tie rôzne myšlienky, čo sa týkali života, priateľstva a rôznych problémov, ale ak na takýto žáner nie si, tak ťa do toho nenútim. Ak však máš stále chuť knihu si prečítať, tak nečakaj od nej až tak veľa a čítaj ju hlavne vtedy, keď máš chuť a dobrú náladu. Myslím, že potom by sa ti mohla páčiť. :) Určite daj potom vedieť, ako si sa rozhodol, a poprípade, či sa kniha páčila. Ja verím, že sa bude. :)

      Odstrániť
  3. tak v mojej knihe je teraz chaos tiež! :D niekde som čítala že hrôza, neoplatí sa čítať, ale tvoja recenzia sa mi páčila a aj kniha sa mi celkom zapáčila! :) takže asi to nechám na náhodu, ak na ňu niekde natrafím tak si ju prečítam, ale inak ju nebudem nijak vyhľadávať :)
    ľúbezná

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Záleží od toho, koľko kníh si už s podobnou tématikou prečítala a či ti to už neprerástlo cez hlavu. Ak máš ešte stále chuť na takéto čítanie, myslím, že sa ti to bude páčiť, ale ak nie, tak to ber s rezervou. Určite však od nej môžeš čakať minimálne príbeh, pri ktorom si oddýchneš. :)

      Odstrániť
  4. Túto knihu by som si rada prečítala aj keď je okolo nej veľa kontroverzných vecí, lebo Zoe použila pri písaní ghostwrittera.
    Podľa tvojej recenzie súdim, že je to príjemné oddychové čítanie :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hm... počujem o tom prvýkrát a veľmi tomu neverím. Podľa mňa si to niekto vymyslel len preto, že Zoe je taká populárna a chcú ostatných od jej knihy odradiť.
      Ale čo sa samotnej knihy týka, tak určite odporúčam. :)

      Odstrániť