28. 7. 2014

Posledná pieseň - Nicholas Sparks

    Autor: Nicholas Sparks
    Názov knihy: Posledná pieseň
    Oficiálny názov knihy: The Last Song

    Žáner: román

    Séria: -
    Diel: -

    Vydavateľstvo: Ikar

    Rok vydania: 2010

    Počet strán: 353   Doba čítania: 4 dni



Anotácia:
      Keď sa sedemnásťročnej Veronice Millerovej (Ronnie) rozviedli rodičia a otec sa odsťahoval do Wrightsville Beach v Severnej Karolíne, jej život sa obrátil naruby. Tri roky nato stále cíti odcudzenie a zlosť na rodičov, najmä na otca. Jej mama sa však odrazu rozhodne, že všetkým prospeje, ak Ronnie a jej mladší brat strávia leto u otca.
      Ronnin otec, bývalý koncertný klavirista, si pokojne nažíva v plážovom mestečku, pohrúžený do maľovania umeleckého diela, ktoré sa má stať skvostom miestneho kostola. Zlostná rebelka Ronnie odmieta všetky jeho pokusy o zmierenie a vyhráža sa útekom do New Yorku ešte pred koncom leta. Čoskoro však stretáva Willa, miestneho lámača dievčenských sŕdc, o ktorom by si nikdy nepomyslela, že ju môže priťahovať, no keď sa pomaly prestáva brániť svojim pocitom, otvára sa najväčšej radosti a zároveň bolesti, aké kedy zažila.
      Posledná pieseň je nezabudnuteľný príbeh o láske v jej nespočetných podobách – o prvej láske, láske medzi rodičmi a deťmi –, ktorý odhaľuje, ako najsilnejší ľudský cit dokáže zlomiť srdce a znova ho vyliečiť.

...........................................................................................................................
   Obálka knihy Posledná pieseň je síce filmová a veľmi pekná,
no obálky originálnych kníh sú oveľa krajšie.
   Na obálke je Miley Cyrus,
ktorá vo filme stvárnila Ronnie
a Liam Hemsworth, ktorý si zahral vo filme rolu Willa. 


"Mohlo by to byť aj horšie." (str. 23)

   Prebal knihy je zahnutý dovnútra. Vpredu sa nachádza anotácia knihy a vzadu stručný životopis autora a zoznam jeho doteraz vydaných diel.
   Pod prebalom je celá kniha tmavohnedej farby, len vpredu sú bielymi písmenami napísané názov knihy a meno autora.
   Kniha má tvrdú väzbu, takže sa tak rýchlo neničí ako prebal.  

      Celá kniha je písaná z pohľadu 4 postáv, ktorých mená nesú jednotlivé kapitoly, podobne ako to bolo u knihy Prvých 100.
   Kapitol je dokopy 39 vrátane prológu a epilógu. Najkratšia má 3 a najdlhšia asi 24 strán, čiže nie vždy sa mi do toho chcelo.


"Možno je všetko trochu inak, než sa na prvý pohľad zdá." (str. 323)

...........................................................................................................................
   Zo začiatku som sa do knihy nemohla začítať. Príbeh pôsobil dojmom obyčajného reálneho života, v ktorom sa tínedžerka hnevá na obidvoch svojich rodičov, je zo svojho života znechutená, a podobne. A ešte je tu fakt,
že zo začiatku sa tam nič nedialo. Ale na takýto spôsob je písaných veľa kníh. Takmer všetky.
   Ronnie, hlavná hrdinka príbehu, tomu tiež nijak zvlášť nepomáhala. Viem, že na začiatku príbehu ju autor vykreslil ako nahnevanú tínedžerku, čiže aj jej správanie bolo chvíľami také "tínedžerské". No občas to bolo trochu prehnané a dosť hnusné.
   Zaujímavé to začalo byť po takých 30 stránkach, kde Ronnie ukázala aj svoju inú stránku a vtedy to začalo byť viac zaujímavejšie, keďže tieto dve stránky si všimol aj Will. No a odvtedy som knihu doslova hltala. 

Na tvorení niečoho z ničoho bolo čosi úchvatné. (str. 156)


   Vďaka tomu, že bol dej zasadený do reálneho života, nebol náročný a kniha sa čítala veľmi ľahko. No tá prvotná myšlienka ako aj samotný príbeh, ktorý z nej vznikol, sú originálne.
   Je to vážne originálny, úžasne vymyslený a podaný, dojímavý príbeh.
Je vedený múdrymi, ale aj vtipnými poznámkami postáv,
či samotného autora.

"Mamka vraví, že to preto lebo má PMS."
Stevovi takmer zabehlo, ale rýchlo sa spamätal. "Vieš vôbec, čo to znamená?"
Jonah si napravil okuliare. "Už nie som malý.
Znamená to protimužský syndróm." (str. 27)


   Zlomový bod nastal asi v poslednej tretine knihy, kde sa dej nečakane zvrtol. Vážne nečakane. Kto by si bol pomyslel, že sa z tohto príbehu vykľuje niečo také... také smutné. Normálne som plakala. Plakala som ako malé decko. Celé potoky sĺz sa liali po mojej tvári.
   Napriek nečakanému koncu však v sebe celý príbeh skrýva (nie to nie je to pravé slovo), nám ukazuje to čarovné puto lásky. Lásku v nespočetných podobách – prvú lásku, lásku medzi rodičmi a deťmi.

V živote nie je nič cennejšie než láska samotná. (str. 317)

...........................................................................................................................
   Ronnie, hlavná hrdinka príbehu, mi síce nebola hneď od začiatku sympatická, no postupne som si ju celkom obľúbila. Mladá dáma, ktorá síce svojím zovňajškom pôsobila ako "tá zlá", sa postupne ukazovala na svoj vek ako vyspelá dáma. Nefajčila, nepila, dokonca sa nesprávala vulgárne.
A k tomu všetkému vedela byť ohľaduplná, laskavá a milá. 
   Aj tak som si najviac zo všetkých obľúbila jej brata Jonaha,
ktorý sa na svoj vek správal niekedy až dokonale vyspelo, čo v určitých chvíľach pôsobilo veľmi vtipne.

"Nie," krútil hlavou, "tu niečo smrdí." Položil mlieko naspäť na stôl a vyhlásil: "Deje sa tu niečo nekalé a neodídem odtiaľto, kým nezistím čo." (str. 108)

Toto je môj brat, vravela si v duchu, vydierač a psychológ v jednom. (str. 252)

   A potom tu bol Will, lámač dievčenských sŕdc. Športový, vzdelaný typ
a k tomu ešte fešák. Ale nikto nemôže byť dokonalý. Aj ten najlepší človek skrýva nejaké tajomstvo, ktoré nechce priznať, pretože by tým niekomu mohol ublížiť. Ale čo ak zamlčanie tajomstva spôsobí väčšiu bolesť? 

Pravda má hodnotu len vtedy, keď sa ťažko priznáva. (str. 300)

   V žiadnom príbehu nie sú len dobráci, ale aj záporáci. V tomto príbehu je tým záporákom Marcus. Jeho správanie doslova zmrazí aj vás. Je síce šikovný, no tú svoju šikovnosť nevyužíva na to dobré, ale na to, aby dosiahol to, čo chce on. Je to proste sebec, ktorý myslí len na seba a na svoje záujmy.

V konečnom dôsledku by každého mali súdiť za jeho činy, pretože keď príde na lámanie chleba, ľudí definuje ich konanie. (str. 82)

...........................................................................................................................

 Tento príbeh je vážne originálny, úžasne vymyslený a podaný,
a hlavne veľmi dojímavý.
Odporúčam ho všetkým, ktorý si chcú prečítať o pravej láske,
ktorá v tomto príbehu chytí každého človeka za srdce.


Moje hodnotenie:
5/5

11 komentárov:

  1. :) Chcela by som ťa vidieť plakať Jeja! :) By som ťa taaaaaaaaaaaaakto silno objala! :) A veľmi sa mi páči recenzia....už som aj zabudla o čom je táto kniha, takže si ma navnadila ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemusím ani plakať, máš môj plný súhlas, kedykoľvek ma objať. :)
      Ďakujem. :) Môžeš si dať re-reading so mnou. ;)

      Odstrániť
    2. hah...no ešte furt čítam toto svoju knižočku....a potom ešte jednu mám..a potom tie čo prídu :D :D aaaaaaaaaaaaaa...je toho mooc! Tak uvidím ;)

      Odstrániť
    3. Úplne ťa chápem. :D Niet času na tie knihy, čo máš doma, a nie ešte na to, že by si re-reading robila. :D

      Odstrániť
  2. Videla som len film, ktorý sa mi kto-vie-ako nepáčil, možno to bolo spojením Miley Cyrus a Liama Hemswortha, ktorý mi kus vadil (oproti Miley to však bolo nič :D) - no v Hrách o život mi nevadí vôbec, môžem povedať :D
    Inak akurát čítam Pancierové srdce, čo je na tej záložke... s každou knihou od Nesba si myslím, že to už brutálnejšie byť nemôže a jemu sa to furt podarí :D
    A som čakala, že tu dáš aj tú fotku s knihou za klavírom, tá je pekná, by sa tu hodila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daktoré scény sa vo filme nedajú urobiť, ako sú v knihe popísané, čiže kniha bola podstatne lepšia. A Miley je celkom fajn. Čo ti také na nej vadí? :D
      Tak pekné čítanie ti prajem. :) Ja sa pustím do ďalšej jeho knihy, a to do knihy Útočisko, už pomenované aj podľa filmu na Bezpečný prístav.
      Je šupnutá na dizajne. To by ti mohlo stačiť. :D :)

      Odstrániť
    2. A Miley je celkom fajn áno! :D :D presne súhlas! :D síce, kus by sa mohla zahaľovať častejšie jak odhaľovať..no dobre kus viac...kus dooosť viac..ale aj tak :D robí aj dobré veci určite :)

      Odstrániť
    3. Ja ani neviem, o čom hovoríš, ale dobre. :D Som si to dajak nevšimla. :D
      Ale ako herečka a speváčka je fajn. :)

      Odstrániť
    4. To len ja sledujem novinky zo sveta speváčok, herečiek a tak, takže to nič :D :D ;)

      Odstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj :) Nominovala jsem tě do tagu na mém blogu. Budu ráda, když se "zúčastníš" :) le-monde-anna.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť