27. 8. 2014

Šťastlivec - Nicholas Sparks

    Autor: Nicholas Sparks
    Názov knihy: Šťastlivec
    Oficiálny názov knihy: The Lucky One

    Žáner: román

    Séria: -
    Diel: -

    Vydavateľstvo: Ikar

    Rok vydania: 2010

    Počet strán: 310  Doba čítania: 4 dni



Anotácia:
      Keď vojak americkej námornej pechoty Logan Thibault počas svojej tretej misie v Iraku nájde v piesku fotografiu usmievajúcej sa mladej ženy, chce ju inštinktívne odhodiť. Vezme ju však so sebou na základňu, ale fotografia nikomu nechýba. Až po čase si uvedomí, že ju stále nosí vo vrecku. Thibault sa zrazu stane miláčikom šťasteny, vyhráva v pokri a dokonca prežije smrtiaci súboj, v ktorom zahynú jeho dvaja blízki priatelia. Zdá sa, že iba jeho najlepší priateľ Victor vie vysvetliť, prečo má šťastie: prináša mu ho fotografia, jeho talizman.
      Doma v Colorade Thibaultovi neobyčajná fotografia s portrétom ženy neschádza z mysle. V presvedčení, že práve ona je nejakým spôsobom kľúčom k jeho osudu, vydá sa na cestu naprieč Amerikou, aby ju našiel. Netuší, že ženou, na ktorú čakal celý život, sa stane silná, ale zraniteľná Elizabeth, rozvedená matka malého chlapca, ktorú stretol v Hamptone v Severnej Karolíne.
Thibault zaskočený novým citom uchová príbeh o fotografii a svojom šťastí v tajnosti. S Elizabeth ich spojí vášnivý ľúbostný vzťah. Jeho tajomstvo sa čoskoro stane hrozbou, že zničí nielen ich lásku, ale aj životy.
      Román Šťastlivec je plný nežnej romantiky a úžasného napätia. Nicholas Sparks nám opäť ponúkol nezabudnuteľný príbeh o prekvapujúcich cestách, po ktorých sa náš život neraz uberá, a o sile osudu doviesť nás k pravej a trvalej láske.



= Malá tenká kniha

= Tvrdá väzba

= Kniha s prebalom

= Na prebale znázornená púšť
          s fotkou neznámej ženy
          a odrazom vojaka v kaluži


= Pod prebalom väzba
            tmavo-modrej farby

= 310 strán

= 38 kapitol + epilóg

= drobné písmenká

= slovenský jazyk




Ako som sa dostala ku knihe a prečo som sa ju rozhodla prečítať:
   Túto knihu mi venovala ZUŠ-ka v Humennom pri príležitosti úspešného ukončenia prvého stupňa hry na zobcovú flautu minulý rok.
   Slovom venovala myslím to, že absolventi si mohli vybrať hocijakú knihu
z kníhkupectva a škola im na ňu prispela sumou 6,60€, zvyšok si museli doplatiť sami.
Ber, alebo nechaj tak. (str. 310)

   Takže, keďže som vtedy mala veľmi v obľube Sparksa, a stále ešte mám, vybrala som si knihu Šťastlivec.
   Knihu som dostala v deň vysvedčenia s venovaním na prvej strane.



Čo som očakávala od knihy:
   Knihu som dostala viac ako pred rokom, takže nemôžete očakávať, že vám poviem, čo konkrétne som od tejto knihy očakávala.
   Jediné, čo môžem určite potvrdiť, je to, že Sparks si ma získal svojim štýlom písania a príbehmi, ktoré aj keď sú zasadené do reálneho života, sú originálne, často bolestivé a smutné, no plné život vystihujúcich právd.
A podobne to bolo aj s touto jeho knihou. 

Hlavné postavy a Dej:

   Dej príbehu je rozprávaný z pohľadu troch hlavných postáv (podobne ako to bolo v knihe Posledná pieseň), ktorými sú Thibault, Beth a Clayton.

   Logan Thibault slúži v námornej pechote v Iráku, keď jedného dňa nájde na zemi fotku neznámej ženy. Fotka však nikomu nechýba, a tak si ju nechá a odloží do vrecka. Počas misií však vždy vyviazne bez závažného zranenia, čo je dôvodom, prečo jeho priateľ Viktor začne veriť, že tá fotka je jeho talizmanom a Logan sa musí odvďačiť žene na fotke, inak nebude nastolená rovnováha. A keď skončí Loganovi služba v armáde, vyberá sa na cestu po Amerike, aby našiel ženu na fotke.
   Logan má okolo tridsiatky a aj napriek svojmu veku nie je ešte ženatý a nemá deti. Keď však nájde ženu na fotke, ktorou je Elizabeth, časom sa do nej zamiluje. Logan, aj napriek tomu, čo si vytrpel v armáde, sa snaží žiť normálny život. Armáda ho však v podstate vychovala a už na prvý pohľad pôsobí možno trochu drsne, no sebavedomo a slobodne. S ľuďmi vychádza dobre, správa sa k nim milo, priateľsky a obetavo.

   Elizabeth je žena na fotke, ktorú vlastní Logan. Nemá ani tridsať rokov a už sa stihla zosobášiť, mať desať-ročného syna, rozviesť sa a budovať si učiteľskú kariéru. Elizabeth vyniká svojou krásou, vtipom, doborotou, a aj napriek tomu, že je slobodná, svojho syna Bena vychováva najlepšie, ako vie. Keď sa však pred jej útulkom so psami zjaví Thibault, ktorý sa uchádza o prácu ako pomocník, nie je veľmi milá. Má odpor k vojakom a v prvé dni jeho práce s ním vôbec neprehovorí. Postupne však zistí, že je to dobrý, obetavý človek, ktorý navyše skvelo vychádza s jej synom, ktorý si ho tiež obľúbi. Elizabeth napokon vylezie zo svojej kukly a skutočne sa zamiluje.
   
   No nie všetko je dokonalé a na scéne sa objaví Clayton, Bethin bývalý manžel. Keith Clayton pracuje ako policajt, no občas sa správa detinsky hlúpo. Nemá žiadny trvalý vzťah so ženou, za to ich strieda ako pár topánok. Svojho syna má rád, aj keď ho núti pracovať a chce mať z neho dokonalého športovca, ktorým nikdy nebude. Keď sa však začne okolo jej bývalej ženy obšmietať Thibault, dej začne naberať na oprátkach.

Moje pocity:
   Ak ste si prečítali anotáciu či mnou napísaný dej knihy, ktoré, obidvoje, boli dosť obsiahlé, určite ste si pomysleli, že pôjde o nejaký romantický príbeh týkajúci sa milostného trojuholníka. Takto to však vôbec nie je.


Vedieť nie je všetko. (str. 248)

   Sparks síce píše len romány zasadené do skutočného života, no napriek tomu ma každý jeho príbeh vždy prekvapí svojou originalitou, zápletkou a celkovo dejom. A toto všetko platí aj o tomto románe.
   Sparks píše s takou ľahkosťou a citom, že keď čítam každú jeho knihu, tak ju proste hltám. Dokonca, aj keď začiatok nevyzerá sľubne, jeho štýl písania ma proste núti čítať ďalej.
   No a keď príbehu prídem na chuť, Sparks mi ešte doloží zemiakovej kaše k rezňu a príbeh ešte viac zamotá.
   Práve v tomto príbehu, sa asi v poslednej tretine knihy začnú veci komplikovať a nakoniec sa stane taká udalosť, ktorá mi počas celého čítania vôbec nezišla na um. A nakonci si len pomyslím, ako skvelo vie Sparks doviesť čitateľa až sem bez toho, aby niečo prezradil. Hats off to him.

   Okrem originality príbehu a autorovmu ľahkému štýlu písania, mi tiež čítanie zľahšovali aj kapitoly, ktoré boli zamerané na tri osoby.
Preto keď sa vám zdalo čítanie príbehu z pohľadu toho istého človeka zdĺhavé, prišla nová kapitola a s ňou aj nový pohľad na vec.

   Čo sa týka samotných postáv, tak tých tam našťastie nebolo veľa a, samozrejme, všetky pôsobili reálne.
   Každá postava bola charakterovo úplne odlišná, čo bolo veľmi vidieť.
   Dej sa nezaoberal len mladými ľuďmi, ale v diele sa našli zástupcovia všetkých troch vekových kategórii, čo sa mi na tom veľmi páčilo.
   Páčili sa mi vtipné a zároveň múdre hlášky Bethinej starej mamy, či tie Benove detské.

Niekedy sú tie najobyčajnejšie veci neobyčajné,
keď ich robíte so správnymi ľuďmi. (str. 170)


   Čo ešte dodať? Sparksovi sa tento román veľmi podaril a ja som z neho úplne nadšená. Ak neviete po čom máte siahnuť, tak Sparks vám naservíruje zemiakovú kašu s rezňom a možno pridá aj čerešňový kompót. ;)

Moje hodnotenie:
5/5

9 komentárov:

  1. Od tohoto autora jsem ještě nic nečetla, tu jeho poslední novinku bych si ale přečetla hrozně moc ráda.
    Hezká recenze! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak knihu Najdlhšia cesta si chcem prečítať aj ja. Čakám však, kedy bude trošku viac lacnejšia. :D
      A ďakujem, veľmi ma to potešilo, lebo momentálne mám v písaní recenzií chaos a neviem nájsť tú správnu štruktúru. :)

      Odstrániť
  2. Krásna recenzia s originálnou poslednou vetou ;) :D :*

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Naozaj si tú recenziu zakončila vydarene.:D Od autora som ešte nič nečítala, ale možno sa to raz zmení.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, to poteší. :D
      Určite si od neho niečo prečítaj, lebo mne sa jeho knihy strašne páčia a podľa mňa stojí za to, venovať im tých pár hodín. :)

      Odstrániť
  4. Krásně napsaná recenze, s kterou musím souhlasit přesto, že jsem knihu nečetla. Ale Sparks píše opravdu úžasné knihy a jeho styl psaní sedne snad každému. Tuto knihu jsem od něj ještě nečetla, ale pokusím si ji sehnat. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem a som rada, že zastávaš rovnaký názor ako ja. Myslím si, že by sa tomuto autorovi mala venovať väčšia pozornosť. :)
      Určite si knihu zožeň a prečítaj, stojí za to. :)

      Odstrániť