20. 8. 2014

Twenties Girl - Sophie Kinsella

    Autor: Sophie Kinsella
    (Oficiálny) názov knihy: Twenties Girl

    Žáner: Young Adult, román

    Séria: -
    Diel: -

    Vydavateľstvo: Bantam Press

    Rok vydania: 2009

    Počet strán: 432

    Doba čítania: 17 dní


Anotácia:
   Lara has always had an overactive imagination. Now she wonders if she is losing her mind. Normal twenty-something girls just don’t get visited by ghosts! But inexplicably, the spirit of Lara’s great aunt Sadie – in the form of a bold, demanding Charleston-dancing girl – has appeared to make one last request: Lara must track down a missing necklace Sadie simply can’t rest without.
   Lara’s got enough problems of her own. Her start-up company is floundering, her best friend and business partner has run off to Goa, and she’s just been dumped by the love of her life.
   But as Lara spends time with Sadie, life becomes more glamorous and their treasure hunt turns into something intriguing and romantic. Could Sadie’s ghost be the answer to Lara’s problems and can two girls from different times end up learning something special from each other?





veľká hrubá kniha
mäkká väzba
pekná farebná obálka
autor a názov knihy sú napísané vystúpujúcim písmom



432 strán
27 kapitol
väčšie písmená
anglický jazyk





Ako som sa dostala ku knihe a prečo som sa ju rozhodla prečítať:
   Knihu Twenties Girl od Sophie Kinsella som vyhrala v minuloročnom Veľkonočnom Knižnom Hope a je jedna z prvých anglických kníh spolu
s knihou Teen Idol od Meg Cabotovej, ktoré sa objavili v mojej knižnici.
   K jej prečítaniu som sa však dostala až 1. augusta tohto leta. Dôvodom bolo to, že keď mi knihy minulý rok dorazili, začala som čítať knihu Teen Idol, ktorú som po niekoľkých stránkach vzdala, a tak som už nemala chuť na inú anglickú knihu. Na našej strednej škole ale máme okrem klasickej knižnice aj anglickú knižnicu, a tak som to skoro po roku znovu skúsila tam. Prečítala som síce len tri knihy, ale aj to stačilo na to, aby som dala šancu aj dievčaťu dvadsiatych rokov. :)

Čo som očakávala od knihy:
   Nevedela som, čo mám očakávať od tejto knihy, no keď som si prečítala anotáciu, znelo to ako nejaká ghost story. Žiadny horror alebo niečo podobné, veď ani obálka na to nevyzerá, ale veľmi ma nenadchlo, že kniha bude o duchovi/duchoch. Kniha však bola nakoniec úplne iná, ako som si myslela.

Hlavné postavy a Dej:
   Hlavnou postavou príbehu, ktorá zároveň príbeh rozpráva, je Lara Lington. Lara má dvadsaťsedem rokov, práve sa s ňou rozišiel jej priateľ Josh a ani nevie z akého dôvodu. Založila si so svojou kamarátkou Natalie spoločnosť, kde pomáhajú obrovským firmám zháňať kvalifikovaných zamestnancov, no Natalie len tak odišla do Goa a už nič nefunguje podľa plánu. Veci sa ešte viac zmenia, keď je Lara so svojimi rodičmi pozvaná na pohreb jej great-aunt Sadie a práve tam sa jej zjaví Sadie vo svojich dvadsiatich rokoch. Nikto iný ju však okrem Lary nevidí.


'No one can see me expect you. No one else can help me. Please.' (str. 50)

   Sadie síce zomrela vo veku 105 rokov, no Lare sa zjaví ako dvadsať-ročné dievča. Sadie si najskôr neuvedomuje, že je mŕtva a stále omieľa "Where's my necklace?", no a tak Lara preruší pohreb a spolu so Sadie sa vydávajú hľadať jej náhrdelník, ktorý si nedala dole za celý život. 
   Na začiatku mi veľmi nedávalo zmysel, prečo Sadie tak veľmi potrebuje jeden blbý náhrdelník a dúfala som, že kniha nebude len o hľadaní náhrdelníka. A nebolo to tak.
   Lara so Sadie sa spriatelia a Lara si začne myslieť, že jej poslali Sadie, aby mohla napraviť svoj vzťaj s Joshom. A tak sa Lara so Sadie ocitnú nielen na ceste za nájdením náhrdelníka, ale aj na ceste večierkov, intríg, lásky a odhalenia jedného obrovského tajomstva. Čo sa však stane, ak ten náhrdelník predsa len nájdu?

Ak by ste sa nevedeli rozhodnúť, či si knihu prečítate,
pustite si tento trailer alebo čítajte ďalej. :)

Prečo by ste si mali prečítať túto knihu:
   Autorka má skvelý štýl písania a ja sa už nemôžem dočkať, kedy si od nej prečítam ďalšiu knihu v angličtine.
   Kniha má originálny námet a jej dej vás po prvých kapitolách vtiahne. Proste knihu automaticky hltáte aj v angličtine.
   Okrem ľahkého čítania, ktoré umožňuje autorkin štýl a celkovo originalita príbehu, je dej obohatený o trápne a smiešne situácie,
ktoré občas vyústia do takého bodu, že ste netrpezliví, čo sa stane ďalej,
keď otočíte nasledujúcu stranu v knihe.
   Napriek tomu, že Sadie pochádzala z dvadsiateho storočia, dej sa odohráva v dvadsiatom prvom storočí, konkrétne v roku 2009
v Londýnea tak si viete živo predstaviť tú dobu.
   Postavy pôsobia reálne a sú dosť prepracované, no nie sú úplne dokonalé. Aj ony majú svoje chyby ako ľudia, čo pridáva na tom, že s nimi ešte viac sympatizujete.

   Začiatok príbehu možno nie je úplne najlepší a po čase by vás mohol trochu nudiť, ak si dáte väčšiu pauzu ako ja, no prehryzte sa cez to. Celá kniha je vážne úžasná a stojí za prečítanie.
   Plus v polovici príbehu to začne byť vážne oveľa lepšie a objaví sa tam nová postava, ktorá príbeh ešte viac zamotá. :D :)

   Knihu odporúčam skôr dievčatám a najmä tým, ktoré už sú na strednej škole. Pochybujem, žeby to niekto zo základnej školy zvládol. Možno nejaká usilovná deviatačka, ale nie som si tým taká istá. 

Sometimes life really sucks. (str. 15)
   
Moje hodnotenie:
5/5

12 komentárov:

  1. Ja som tiež rozčítala Teen idol, prečítala 60 strán a potom som sa akosi nevedela posunúť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aspoň nie som sama. :D Aj keď mne stačilo aj tých 7 stránok. :D

      Odstrániť
  2. Už musím prejsť na anglickú literatúru aj ja! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Keby som vedela tak perfektne po anglicky aby som mohla čítať takéto knihy! :) Musím sa už nejako tie jazyky učiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že ak si sa angličtinu učila a v pohode si ju zvládala, tak zvládneš aj túto knihu. :)

      Odstrániť
  4. Několikrát jsem přemýšlela, že si knihu od Sophie Kinselly v angličtině přečtu, ale trochu jsem se toho bála. Tuhle její knížku ani neznám. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som inú zatiaľ nečítala, ale táto kniha ma vážne okúzlila. Určite si nejakú prečítaj. :)

      Odstrániť
  5. Nečetla jsem vůbec ani neznám :))) Máš hezký blog plných rad.:)
    Na mém blogu probíhá soutěž o bělící pásky na zuby od CREST, přijď se podívat a zasoutěžit!♥ Budu moc ráda, když se přidáš :) Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovedaťOdstrániť