22. 9. 2014

Pýcha a predsudok - Jane Austen

    Autor: Jane Austen
    Názov knihy: Pýcha a predsudok
    Oficiálny názov knihy: Pride and Prejudice 

    Žáner: román, dráma
    Séria: -
    Diel: -

    Vydavateľstvo: Slovart
    Rok vydania: 2012

    Počet strán: 407   Doba čítania: ?



= Klasická veľkosť

= Tvrdá väzba

= Kniha s prebalom

= Na prebale znázornená 
          ruža, ktorá symbolizuje
          tému knihy - lásku.

= Pod prebalom väzba
           ružovej farby


= 407 strán

= 3 diely

= 61 kapitol

= stredne veľké písmená
= slovenský jazyk


Anotácia:                                                
   Slávny román anglickej prozaičky, klenot svetovej klasickej tvorby, o tom, ako môže príchod mladého muža prevrátiť hore nohami život v rodine s piatimi dcérami. V ovzduší sa vznáša pýcha, láska, predsudky, spoločenské konvencie, zlomené srdcia i spoločenský škandál, no aj sebapoznanie a pochopenie... Príbeh lásky a hodnôt odkrýva vzťahy medzi spoločenskými vrstvami Anglicka 18. storočia. Jane Austen sa pohybuje na hrane komédie a vážnosti, jej vtipné postrehy prezrádzajú bystrú a nemilosrdnú pozorovateľku. Román bol v roku 2005 sfilmovaný v hlavnej úlohe s Keirou Knightley.

YYYYYY
   Knihu Pýcha a predsudok som prvýkrát otvorila a prečítala ešte minulé leto. Sestra knihu dostala na nejaký sviatok a len jej tam tak stála na poličke, takže som využila toho, že som nemala cez prázdniny čo čítať a siahla som po tejto knihe. Zároveň ma veľmi lákalo prečítať si od J. Austenovej aspoň jednu knihu, keďže jej vo svetovej literatúre patrí významné miesto.
   Mala som síce nejaké očakávania (nie veľké, ale ani nie malé), no už po tejto knihe som vedela, že Pýcha a predsudok nebude poslednou knihou, ktorú si od nej prečítam.

"Uznávam, že neexistuje lepšia zábava než čítanie. Ničím sa človek neunaví skôr ako knihou. Keď budem mať svoj dom, nebudem šťastná, kým nebudem mať úžasnú knižnicu." (str. 62)

   Kniha rozpráva príbeh odohrávajúci sa v 18. storočí, teda v období, keď sa ešte páni chodili dvoriť dámam a kedy bolo ťažké vyjadriť svoje city, či odmietnuť city iných.
   Je to príbeh o rodine Bennetovcov, najmä o slečnách Bennetových, ktoré sú ešte vo veku mladosti a krásy a spoznávajú pravé hodnoty lásky.

   Hlavnou postavou príbehu je mladá, krásna a zároveň múdra Elizabeth, druhá najstaršia dcéra manželov Bennetových. Zo svojich sestier má najviac selzského rozumu, vie, čo sa kedy patrí, no aj napriek tomu je mladou ženou, ktorá vie vyjadriť svoj názor a pevne si za ním stojí.
   Jane, najstaršia dcéra manželov Bennetových, je zo všetkých najkrajšia a je veľmi múdra. Napriek tomu však vidí v každom len dobro a pre všetko zlé sa snaží nájsť oveľa lepšie vysvetlenie, než v skutočnosti existuje. 
   Mary, Kitty a Lydia sú už menej vychované ako ich staršie sestry a behajú za každou novou vojenskou uniformou, ktorá sa objaví v meste. Mary sa síce stále vzdeláva a veľa cvičí na klavíri, no oproti ich sestrám sú všetky tri nevzdelané a správajú sa detinsky hlúpo.


"Ženská predstavivosť sa rýchlosťou vyrovná blesku, v okamihu preskočí od obdivu k láske a od lásky k manželstvu." (str. 33)

   Keďže ide o romantický príbeh na scéne sa musia objaviť aj postavy opačného pohlavia. 
   Jednou z nich je pán Bingley, ktorý sa nakrátko presťahuje do mesta a začne sa vídať so slečnami Bennetovými. Je mladý, pekný, prekypuje v ňom len dobrota, a okrem toho je aj veľmi bohatý. Ako muž stvorený na ženenie.
   Spolu s pánom Bingleym však do mesta prichádza aj jeho priateľ pán Darcy. Je síce bohatý, no na pohľad je to nepríjemný a pyšný muž, ktorý po niekoľkých minútach odradí každú ženu. Úplný opak pána Bingleyho.


"Na rozdiel od iných mi asi chýba talent ľahko konverzovať
s ľuďmi, ktorých som v živote nevidel." (str. 190)

   Tento román je veľmi originálny a pri jeho čítaní sa mi vôbec nezdalo, akoby mal 200 rokov. Práve naopak. Pomyslela som si, ako skvelo zapadá do dnešnej doby. Akoby bol napísaný len teraz. Je to najmä následok autorkinho štýlu písania. Ako celok by ste príbeh zaradili do staršej doby, no slová a frázy, ktoré autorka volila, sa viac hodili do tohto storočia. Vážne, niekedy som sa zamýšľala, ako k daným výrazom autorka prišla. Celkovo je jej štýl písania elegantný, no ľahký a pre čitateľa veľmi "čtivý".

   Ľahké čítanie mi umožňovalo aj to, že kniha je rozdelená na tri diely s počtom približne 20 kapitol a kapitoly samy o sebe nie sú dlhé. Dobre, niektoré síce boli, ale "prekusala" som sa cez nich.

   Dej príbehu ma veľmi milo prekvapil. Bol skvelý a mal samé úžasné zápletky. Začiatok knihy bol síce taký voľnejší a nebol občas úplne záživný, no keď sa dej začal motať, nevedela som sa od knihy odtrhnúť. Bolo to fakt skvelo vymyslené! 

   Čo sa týka postáv, tak mojou favoritkou sa stala Elizabeth a neskôr aj pán Darcy. Všetky postavy však boli vykreslené veľmi dobre a pôsobili dosť reálneBolo tam primerané množstvo zlých stránok ako aj dobrých stránok postáv. Každá postava však mala tú svoju charakteristickú vlastnosť, ktorá sa u nej prejavovala dosť často a neskôr vám už liezla na nervy.


"Všetci radi poučujeme druhých, hoci dokážeme povedať len to,
čo nestojí za to, aby sme to vedeli." (str. 358)
   
   Kniha ma veľmi prekvapila, strašne som si ju užila, zamilovala som si ju a už rok je mojou obľúbenou knihou.
   Som rada, že to nie je ďalší román, ktorý je presladený, plný slov o láske, sexe, aké sa dnes píšu, ale zachytáva lásku z iného uhla pohľadu.
   Vrelo ju odporúčam všetkým, ktorí by si radi prečítali príbeh o ľudských predsudkoch, ktoré vedia človeka zviesť z tej správnej cesty, a o láske a jej podobách v 18.storočí.

"Doteraz som bol presvedčený, že poézia lásku živí,"
poznamenal Darcy.
"Možno dokonalú, pevnú a zdravú lásku. Tomu, čo už je silné, všetko padne na úžitok. Ale ak ide len o drobnú, slabú náklonnosť, som presvedčená, že ju jeden vhodný sonet utrápi hladom."
(str. 51-52)

Moje hodnotenie:
5/5

11 komentárov:

  1. Hm, moja recenzia vyzerá pri tvojej tak *kus* povrchne :D Aspoň čo sa deja a postáv týka, ja som mala problém napísať to tak, aby som neprezradila veľa, a tak som to pre istotu napísala dosť stručne :D Tebe sa to pekne podarilo :)
    Elizabeth sa mi spočiatku pozdávala, ale miestami mi kus liezla na nervy. Za to pán Darcy... no, nebola to možno láska na prvý pohľad a je známe, že sa v každej knihe do nejakej postavy zamilujem, ale... ^.^ ♥ :D
    Už pri tejto recenzii máš tú akoby novú šablónu na písanie?
    Inak, strašne sa mi páči ako si písmo doružova doladila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Aj ty si to mala pekne napísané. :)
      Neprezradzuj! :D A nie, s tými fotkami som to kus vymyslela inak. :)
      A vďaka. :D Ale ak si si všimla, tak písmo citátov vždy doladím k farbe obálky. :D

      Odstrániť
    2. Považujem sa za všímavého, ale zároveň slepého človeka, takže nie, uhm, predtým som si to nevšimla :D O to viac sa mi to teraz páčilo :D

      Odstrániť
  2. Páni tohle vydání má krásný přebal :) Ten filmový se mi moc nelíbí, abych byla upřímná. Co jinak dodat k této knize? Je to prostě úžasné. A Tvá recenze je moc pěkná!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To áno, aj mne sa veľmi páči, ale ani to filmové nie je najškaredšie. :)
      A veľmi pekne ďakujem. :3 :)

      Odstrániť
  3. To je překrásné vydání! Opravdu povedené :-) A moc hezky napsaná recenze, knihu bych si moc ráda v nejbližší době přečetla :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :)
      Určite si ju prečítaj, nebudeš ľutovať. :)

      Odstrániť
  4. Knihu som možno aj kedysi čítala, ale teraz mám chuť to spraviť znova.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju opäť prečítaj. :) Ja by som túto knihu mohla čítať stále dookola a nikdy by ma neprestala nudiť. Aj keď je pravda, že prvé čítanie som si užila viac ako tie ďalšie. :)

      Odstrániť
  5. Skvelá recenzia,toto je klasika a je skvelá :)

    pozívam ťa do súťaže u mňa na blogu:

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/2014/10/find-my-age-win.html

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi pekná recenzia. Je to krásna kniha, pútavá, zaujímavá, čítala by som ju znova a znova, patrí k mojím najobľúbenejším a aj filmové spracovanie sa mi veľmi páčilo :)

    OdpovedaťOdstrániť