23. 12. 2014

Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad - Jennifer E. Smithová

     Autor: Jennifer E. Smithová
     Názov knihy: Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad
    Oficiálny názov knihy: The Statistical Probability of Love at First Sight

    Žáner: román, YA

    
    Vydavateľstvo: Ikar
    Rok vydania: 2012

    Počet strán: 208    Doba čítania: 5 dní



Anotácia:
   Hadley má sedemnásť rokov. Chýbali jej len štyri minúty, aby stihla lietadlo do Londýna. Mala ísť na sobáš svojho otca so ženou, ktorú ešte nespoznala, no už ju nenávidí. Keď na letisku v New Yorku čaká na najbližšie lietadlo, stretne Oliviera, ktorý študuje v Spojených štátoch. Zapáči sa jej, až veľmi, no keď prídu v Londýne na colnicu, každý sa poberie svojou cestou. Cesty osudu sú však nevyspytateľné. Román Jennifer E. Smithovej zachytáva iba dvadsaťštyrihodinový úsek zo života tínedžerky Hadley, na konci ktorého sa znovu potvrdí stará dobrá pravda, že láska býva často hneď za rohom a prichádza vo chvíli, keď ju človek najmenej očakáva. Autorka však nepodáva banálny príbeh o dievčati zmietanom pochybnosťami o sebe samej a o svojom vzťahu k nečakane rozpadnutému manželstvu rodičov, naopak, je to príbeh o magickej sile osudu a schopnosti človeka prijať nepredvídateľný chod vecí tohto sveta, či už ide o dramatickú stratu ilúzii, alebo o nečakané citové prebudenie. Autorka prejavuje hlboké pochopenie pre citový zmätok dospievajúceho dievčaťa, ktoré napokon dokáže otvoriť srdce nielen svojej prvej veľkej láske, ale prijať doň znovu aj zavrhnutého otca.


   Hadley je 17-ročné dievča, ktoré žije samé so svojou mamou v New Yorku. Otec ich opustil a odsťahoval sa do Londýna, pretože sa znova zaľúbil. Teraz sa ide ženiť a na svadbu pozval aj svoju dcéru. Hadley však z tejto myšlienky nie je vôbec nadšená a odmieta tam ísť. Nakoniec, po matkinom presviedčaní, že to jedného dňa bude ľutovať, Hadley súhlasí, a aj keď s nevôľou vyráža na cestu na letisko. Lenže nie všetko jej vychádza podľa plánu a na letisko dorazí o 4 minúty neskôr. Let nestihne, a tak si musí počkať na ten ďalší. 

Hadley nikdy ktovieako neverila v niečo také, ako je osud či predurčenosť,
no zároveň nikdy príliš neverila ani na presnosť leteckej dopravy. (str. 8)

Kto by povedal, že práve tie štyri munúty môžu všetko zmeniť? (str. 9)

   Na letisku však stretne Olivera, ktorý jej pomôže s batožinou a ktorý jej, ako neskôr zistí, bude robiť počas letu spoločnosť. A ako to býva, keď sa stretnú dvaja mladí ľudia? Zaľúbia sa. 

"Láska nemáva nijaký zmysel. Je kompletne nelogická." (str. 171)



   Nad kúpou tejto knihy som veľmi uvažovala, keďže bola v akcii za 4€, ale nakoniec som od nej upustila. Teraz to ľutujem, keďže kniha ma milo prekvapila a za taký bagateľ som si ju len mohla kúpiť. Ale nevadí. Knihu mi požičala Andy, ktorej sa touto cestou chcem veľmi pekne poďakovať, takže veľká vďaka Andy! :)

"Je lepšie mať niečo dobré a prísť o to, než to nikdy nemať?" (str. 64)


   Táto kniha ma najskôr upútala obálkou, ktorá pôsobí veľmi dokonale, páči sa mi kombinácia vybratých farieb a typ písma názvu knihy. Ak mám byť však úprimná, tak obálka úplne nevystihuje témy knihy, aj keď každý to vidí z iného uhla. V tomto smere sa mi páči viac knižný trailer (viď hore).

   Autorka si zobrala za námet lásku na prvý pohľad, ale keď si tak spätne vybavím dej knihy, autorka na to v knihe skoro vôbec nepoukazovala. Akoby rozprávala o svojom bežnom dni. Ale v podstate celej veci kniha v sebe na kadžom kroku ukrýva lásku - lásku medzi chlapcom a dievčaťom či lásku rodičovskú. Autorka to však napísala tak skvelo, že aj odporcom romantických príbehov by sa táto kniha mohla páčiť.

   Kapitoly sú krátke a nie sú pomenované žiadnymi filozofickými názvami. Názvy kapitol tvoria totiž údaje o aktuálnom čase, čo nie je u kníh bežné, ale umožňuje to ľahkú orientáciu v príbehu.   
   Celý dej totiž tvorí 24-hodinový úsek obyčajného dievčaťa. Napriek tomu dej nie je vôbec rozťahaný, neobsahuje žiadne dlhé opisy a kniha sa číta ľahko a pomerne rýchlo. Samozrejme, že je dej zameraný aj na Hadleyiných rodičov, ale v príbehu sa neriešia žiadne zložité situácie a problémy. Jedine tie tínedžerské.

Keď sa to tak vezme, človeku nedokážu zlomiť srdce nejaké zmeny,
ale práve závan toho, čo človek dôverne pozná. (str. 24)


   Zo začiatku sa zdá, že v knihe vystupujú kladné aj záporné postavy, ale postupne zistíme, že to tak nie je. Totiž Hadley ako hlavná postava nemá rada svojho otca za to, že od nich odišiel, takže aj nám sa zdá, že vystupuje v príbehu ako záporná postava. Avšak postupom času, keď Hadley začne rozmýšľať inak, zistíme, že tam vlastne nikto nie je ten zlý.
   Napriek tomu nie sú všetky postavy celkom dokonalé, ale každá má svoje chyby či tajnosti, ktoré sa dozvedáme v priebehu deja.
   
"Chcel by som byť taký ako ty. Aby som mal nervy povedať mu, čo si myslím, kým nie je neskoro." (str. 201)

   Hadley je sympatické, milé, no nerozvážne dievča, s dobrými úmyslami. Je obetavá, aj keď ju to stojí veľa námahy či presviedčaní. Typický príklad vysnenej kladnej hrdinky.
   Oliver je veľmi sympatický, pozorný chlapec, po ktorom túži väčšina dievčat, no svojím spôsobom je zároveň tichý a záhadný. Vie ale primieť Hadley odreagovať sa od problémov a zdvihnúť jej náladu.
   Hadleyin otec je ten, ktorý sa na začiatku javí ako záporák, ale v priebehu deja sa dozvedáme jeho pravý charakter tak, ako aj u všetkých postáv.

Je rozdiel medzi popáleninou a jej zaznamenaním v mozgu,
medzi bolesťou a jej vnímaním. (str. 38)

   Kniha v sebe nenesie žiadne veľké ponaučenie, teda asi skôr žiadne, ale krásne vyplní voľné chvíle. Číta sa rýchlo a pri jej čítaní vám nebude chýbať úsmev na tvári. Nemusíte byť ani zástancom romantických príbehov, a pritom si knihu užijete. Určite odporúčam všetkým. Hor sa do čítania! :)


"Ak niekoho miluješ, daruj mu voľnosť." (str. 111)

Moje hodnotenie:
4/5

2 komentáre:

  1. Nie je zač :-) Ja som rada, že sa kniha páčila a že si konečne zverejnila recenziu :-D :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Recenziu som zverejnila, ale teraz rozmýšľam o jej zmazaní, keďže krásu tej knihy som ale vôbec nevystihla. :/ :D

      Odstrániť