9. 1. 2016

Tajomný gén Atlantídy (Záhada pôvodu #1) | Prvá skúsenosť s technotrilerom


A. G. Riddle | Tajomný gén Atlantídy | The Atlantis Gene
technotriler | Záhada pôvodu | 1/3
Motýľ | 2015 | 359 strán | 5 dní

   Pred tým, ako som sa pustila do čítania knihy Tajomný gén Atlantídy, som nevedela, do čoho idem. Myslela som si, že to bude niečo v štýle "zahrňme čitateľov, čo najväčším množstvom faktov, aby z toho potom mali hlavu nafúknutú ako balón". Od knihy som v podstate nemala žiadne očakávania. So žánrom provokatívny technotriler (doteraz veľmi neviem, čo to presne znamená) som sa ešte nestretla, tak ak chcete vedieť, ako naše prvé stretnutie dopadlo, prečítajte si moju recenziu.


   Už na prvý pohľad nás kniha upúta krásnou obálkou a zaujímavým názvom, ktoré sľubujú dobrodružný príbeh s nádychom histórie. Po prečítaní prológu som z knihy bola skutočne nadšená. Štýl autora na mňa hneď zapôsobil a vtiahol ma do deja. Potom zo mňa akoby to nadšenie opadlo a do knihy sa mi veľmi nechcelo. Našťastie sa to po nejakej 80. strane začalo zauzľovať a uvedomila som si, že čítanie ma fakt baví. Stránky sa začali napĺňať akčnými scénami, ktoré mi nedali sa od knihy odtrhnúť.



   Knihe ale musím dať jedno malé mínus za obsah po tej vedeckej stránke. Niektorým vysvetleniam som totiž nerozumela, no našťastie ani to mi vôbec nebránilo v pochopení hlavného deja.



   Hlavnými hrdinami sú doktorka Kate Warnerová a agent David Vale, ktorí bojujú proti spoločnosti Immari usilujúcej sa vyhubiť takmer celé ľudstvo. Obidvaja mi boli už od začiatku veľmi sympatickí a okrem akcie, ktorej boli súčasťou po celú dobu, spestrili dej aj po romantickej stránke.



   Kniha sa nevyznačuje nejakými siahodlhými opismi, prevládajú v nej dialógy a hlavne veľa akcie (niekedy až príliš). Koniec bol vyvrcholením celej knihy a až do poslednej stránky ma udržiaval v napätí. Autor si pre nás pripravil mnoho prekvapení, ktoré som vôbec nečakala. Trošku ma však naštvalo, že príbeh skončil veľmi otvorene, čo ma núti čakať na ďalší diel ešte vo väčšom vytržení.



   Aby som to zhrnula: kniha ma príjemne prekvapila a aj v budúcnosti by som si ju znovu rada prečítala. Odporučila by som ju prevažnej mladým, no aj dospelí si v tejto knihe bezpochyby prídu na svoje. Dúfam, že vám moja recenzia pomohla a bez ďalšieho váhania po knihe siahnete. ♥

   Moje hodnotenie: 4,5/5
 Katka

7 komentárov:

  1. Pekná recenzia, Katka :))
    Ak by som sa nemala toľko učiť, aj by som si ju od teba vypýtala, lebo, keď vravíš, že tie fakty neprevládajú a je tam veľa akcie, tak to by mohlo byť niečo pre mňa :))) Tak snáď v lete mi ju požičiaš :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem veľmi pekne. :) Myslím, že tebe by sa mohla páčiť. Škoda len, že teraz nemáš čas. Ale určite ti ju kedykoľvek požičiam. Len mi musíš dať vedieť. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musím súhlasiť s Andy, veeeľmi pekná recenzia, Katka :)) Ďalšia talentovaná osôbka v rodine ;)
    Inak knihu som videla minule v knižnici a keďže som som si ju chcela prečítať, hneď ma upútala. Len škoda, že som už 5 kníh mala v náručí a tak som si povedala: Monika, prestaň, máš už 5 kníh a chceš ďalšiu?! Veď to nemáš šancu prečítať a...a podobne :D Tak som ju tam nechala, ale vďaka tvojej recenzii som si na ňu opäť spomenela, takže pri ďalšej návšteve knižnice ju ihneď beriem, aj keby som mala v náručí už 10 kníh :D
    Ani ja som nemala s týmto žánrom ešte žiadne skúsenosti, no všetko je raz po prvý raz, však? :D A tá obálka je vážne krásna...takže som zvedavá na knihu a na ďalšie tvoje recenzie ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...joj, a skoro by som zabudla...vážne krásne fotky ;)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, Mony, veľmi pekne za krásny komentár. :) Veľa povzbudenia na začiatok od vás všetkých, tak hádam vás takto potešia aj ďalšie moje recenzie. :) Mrzí ma, že práve táto kniha sa už nezmestila do tvojej náruče, ale som rada, že po nej v budúcnosti siahneš. :) Dúfam, že ťa nesklame a bude sa ti páčiť aspoň tak ako mne. Máš pravdu, obálka je krásna (naživo ešte viac ako na fotke), a tie farby - nádhera. :3 Ďakujem aj za pochvalu ohľadom fotiek. Tie sú však tvorbou Lenky, ktorá sa v tomto vážne vyžíva. :D Ešte raz ďakujeme. ♥

      Odstrániť
  4. Mne sa kniha tiež veľmi páčila. Bolo to niečo úplne iné, ako zvyčajne čítam. Zo začiatku som si síce bola neistá, či ma príbeh zaujme, ale potom sa to parádne rozbehlo. Všetky tie vedecké informácie mi nevadili a väčšinou som ich aj pochopila, len bolo treba čítať fakt pozorne, takže keby som sa do knihy pustila unavená, asi by som ďaleko nedošla alebo by som sa musela vrátiť tam, kde som prestala, lebo by mi dosť pravdepodobne niečo ušlo.
    Neviem, kedy sa dostanem k dvojke, ale raz určite.
    Pekná recenzia a aj fotky sú super. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tiež som sa čudovala, aký spád nabrala kniha už úplne na začiatku. Ale som veľmi rada, že som sa do nej pustila. Mňa trošičku aj mrzelo, že som nie všetkému porozumela, ale som rada, že som pochopila aspoň tú hlavnú podstatu. :D Ďakujem za pekný komentár aj za pochvalu. :)

    OdpovedaťOdstrániť