31. 8. 2016

Knižný súhrn 5+6+7+8/2016

Máj + Jún + Júl + August
Knihy, ktoré som vyhrala (august):
Most do prístavu - Francine Riversová


Knihy, ktoré som dostala (jún):
Tom Jones - Henry Fielding
Knihy, ktoré som dostala (august):
Nebojácna - Dina L. Sleimanová
Marťan - Andy Weir


Knihy, ktoré som si kúpila (júl):
Láska na vlásku - Marianna Čengel Solčanská
Knihy, ktoré som si kúpila (august):
Invázia do Tearlingu - Erika Johansenová
Hviezdy vidno v noci - Bruno Ferrero


Knihy na zrecenzovanie:
-
Máj+Jún+Júl+August: 7 nových kníh


 Prečítané knihy:
Brooklyn - Colm Tóibín (270)
Kým kohút nezaspieva - Ivan Bukovčan (111)
Máj: 2 knihy = 381 strán

Remember me? - Sophie Kinsella (444)
Jún: 1 kniha = 444 strán

*Alex na ex - Alyson Noel (28)
e-book: Polibek pro Annu - Stephenie Perkinsová (292) (336)
Júl: 1 kniha = 364 strán

Láska na vlásku - Marianna Čengel Solčanská (240)
Nebojácna - Dina L. Sleimanová (293)
August: 2 knihy = 533 strán

*nedočítané

Moje názory na prečítané knihy:

Brooklyn - Colm Tóibín
K tejto knihe som sa dostala len vďaka rovnomennému filmu, ktorý vyšiel koncom minulého roku, a som za to rada, inak by som ju možno úplne prehliadla, čo by bola škoda. Síce to nie je kniha, ktorá by sa mi nejakým spôsobom vryla do srdca, ale určite stojí za prečítanie. Autor podáva príbeh veľmi ľahko, takže aj napriek jednoduchému deju bez nejakých veľkých zvratov a napätia som nedokázala knihu odložiť. Dokonca ani opisy zachytávajúce okolité prostredie do najmenších detailov mi neprekážali, ale práve vďaka nim som sa oveľa lepšie dokázala vžiť do deja. Ten sa točí okolo hlavnej hrdinky Eilis Laceyovej, ktorá za pomoci amerického kňaza a svojej sestry emigruje z Írska do USA, aby dostala lepšiu prácu, kvalitnejšie vzdelanie a aby sa mala celkovo lepšie ako v Írsku. Okrem toho tu nezabudne svoju rolu zohrať ani láska, čiže aj romantické duše si prídu na svoje. Jediným negatívom knihy a aj hlavným dôvodom, prečo sa táto kniha nestala mojou srdcovkou, je hlavná hrdinka. Na to, že bol celý príbeh v podstate o nej, som si k nej nedokázala vytvoriť nejaký blízky vzťah, pretože ona sama vystupovala v príbehu trocha chladne a v niektorých situáciach som vôbec nevedela, ako sa cíti a čo si o danej situácii/veci/človeku vôbec myslí.
Moje hodnotenie: 4/5

Kým kohút nezaspieva - Ivan Bukovčan
V máji sa mi do rúk dostal aj Kohút od Bukovčana, ktorého sme si museli povinne prečítať do školy, ale napočudovanie to bolo fakt dobré. Nie príliš dlhý príbeh, málo postáv (konkrétne jedenásť) a hádky medzi nimi spôsobili, že som si knihu užila. Okrem toho tam bolo aj niekoľko pekných myšlienok, ktoré stáli za povšimnutie. Už viem, prečo školstvo vyberá na povinné čítanie také knihy, aké vyberá...
Moje hodnotenie: 3,5/5

„TULÁK: Človek nikdy nemá veľa možností... (Pokorne.) No vždy má aspoň jednu. (Pauza.) Ostať človekom.“ (str. 95)

Remember me? - Sophie Kinsella
V júni som sa konečne dostala aj ku knihe od Sophie Kinselly s názvom Remember me?, ktorá mi na polici stála už asi rok, no nemala som sa teda k čomu ponáhľať. Jej kniha Twenties Girl sa mi síce natrvalo vryla do srdiečka, ale táto... Táto ma veľmi sklamala. Okrem toho, že námet bol dosť klišé, celý dej nestál za nič a bolo to zbytočne naťahované. Čítanie mi uľahčovali len autorkin štýl podania príbehu a vtipné hlášky, ktorými bola obohatená aj jej už vyššie spomínaná kniha. Snáď budem mať oveľa viac šťastia pri výbere jej ďalšej knihy.
Moje hodnotenie: 2,5/5

Polibek pro Annu - Stephenie Perkinsová
Na Annu som sa veľmi, preveľmi tešila, keďže som na ňu počúvala len samú chválu, ale tak ako to bolo v predchádzajúcom prípade, aj tu prišlo sklamanie. Nie také veľké, ale aj tak prišlo. Čakala som totiž, že dostanem príbeh plný lásky, ktorý sa mi vryje pod kožu, ako to bolo práve pri knihe Pýcha a predsudok, ale asi som mala až príliš veľké očakávania. No nemýľte sa, kniha sama o sebe nebola zlá. Príbeh bol síce jednoduchý, aj keď mu viackrát nechýbali nejaké tie zvraty, no nemohla som sa od neho odtrhnúť. Autorka si ma získala už po prvých stránkach, rovnako ako hlavné postavy a Francúzsko, v ktorom sa príbeh odohráva. Zamilovala som si najmä St. Claira, ktorý si nezískal len moju pozornosť, ale aj pozornosť hl. hrdinky Anny a ich spoločnej kamarátky Meredith. A tak netrvalo dlho a ľúbostný troj štvoruholník bol na svete, keďže St. Clair už svoju frajerku mal. Čítanie som si väčšinu času fakt užívala, bolo to milé, zlaté, sladké a vtipné, ale pri konci, keď sa to všetko začalo ešte viac motať, mi tie ich rozhodnutia a vzťahy začali liezť na nervy. Našťastie sa to stihlo všetko včas rozmotať, aby to neubralo na dvoch srdiečkach, ale len na jednom, a, samozrejme, tomu dopomohol aj happy ending. Bola to sladká kniha, ktorá je na oddychové letné čítanie ako stvorená.
Moje hodnotenie: 4/5


Láska na vlásku - Marianna Čengel Solčanská
Poslednou knihou, o ktorej vám dnes napíšem, je Láska na vlásku z pera režisérky M. Č. Solčanskej.
Napriek ťažkému začiatku, kedy som si veľmi uvedomovala, že čítam slovenskú knihu (vďaka nekonečnému moru prídavných mien v každej vete), sa mi kniha veľmi zapáčila. Áno, ja viem, že námet príbehu bol v podstate prebratý, ale ja som knihu Princ a Bedár nečítala, ani film som nevidela, takže toto mi veľmi učarovalo. Milujem totiž príbehy zo stredoveku a tú atmosféru tu bolo jednoznačne cítiť. Dej plynul ľahko a rýchlo a dokonca, keď som to najmenej očakávala, prišli aj pasáže, ktoré ma držali v napätí, a ja som len čítala, čítala a čítala. Príbeh ešte viac vylepšili aj vtipné situácie, pri ktorých som sa usmievala od ucha k ucha, ba dokonca aj ukončenie jednotlivých kapitol bolo také svojské. Skrátka... takú dobrú slovenskú knihu som už dávno nečítala. Ako čerešnička na torte sa v knihe nachádza aj zopár stránok s fotografiami postáv z rovnomenného filmu, na ktoré je radosť pozerať. Odporúčam si ich však prezerať až po dočítaní knihy, nakoľko sú vložené medzi stránkami príbehu a niektoré z nich napovedajú, čo sa stane ďalej.
Moje hodnotenie: 4/5

   O knihe Nebojácna vám zatiaľ nebudem písať, nakoľko som ju ešte nedočítala, ale už teraz vám môžem povedať, že ma nesmierne prekvapila a prvú polovicu knihy som zhltla za tri/štyri hodinky. Dúfam len, že sa to nepokazí a že budem môcť knihe dať len to najlepšie hodnotenie. :)

A čo vy? Aké ste mali knižné prázdniny? Ani vám sa nechcelo čítať tak ako mne? Alebo ste lámali rekordy? Pochváľte sa, aké knihy si získali vaše srdce, aby si mohli získať aj to moje. :)

6 komentárov:

  1. Jéj, som veľmi zvedavá , čo povieš na Marťana ♥ A taktiež sa dosť teším na recenziu na Nebojácnu, lebo mi tiež padla do očka ;)
    Ja som čítala pomerne viac, ako som si myslela, že budem, takže za mňa dopadli knižné prázdniny nad očakávania. Mala som ich plné kníh od Ericha Segala a Remarquea , ktorých ti vrelo odporúčam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak dúfam, že sa mi kniha bude páčiť, lebo film ma veľmi milo prekvapil. :D A recenziu na Nebojácnu, žiaľ, nechystám, ale určite ti dám vedieť, aká bola. :)
      Segala som si všimla už u teba na blogu a myslím si, že to nebude nič pre mňa, ale aj tak ďakujem. :) A som rada, že aspoň niekto mal super knižné leto. :) Hoci ani to moje nebolo zlé... mne tri knihy bohate stačili na celé leto. :D

      Odstrániť
  2. Skvelé knihy... aj Brooklyn.. i ja som mala pocit, ako keby hlavná hrdinka nevnímala. Ako keby ho nelubila.., ale páčilo sa mi, i film :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Brooklyn som ani nečítala, ani nevidela film, ale toto je už druhá recenzia, ktorá mi napovedá, že to asi nie je kniha pre mňa... I keď je istý herec, pre ktorého by sa oplatilo pozrieť si film :D
    Kým kohút nezaspieva ♥
    Taký dobrý ohlas na Lásku na vlásku ma úprimne prekvapil, práve pre to, že je to slovenská kniha :D
    Som zvedavá, čo povieš na Marťana, keď sa k nemu dostaneš ^.^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si aspoň film pozri. :) Na hercov sa vždy dobre pozerá, aj keď film nemusí byť taký skvelý. :D
      No... tá Láska na vlásku prekvapila aj mňa. :D Ale bolo to fakt dobré. :)
      A názor na Marťana ti snáď poviem do konca tohto roka. :D
      Mimochodom, pekná fotečka. ;)

      Odstrániť