25. 10. 2016

Nezbytnosti knihomoľa. Knižné záložky.

     Tak som sa konečne pustila do prvého riadneho článku po dlhšej odmlke... a nemôžem sa ani poriadne sústrediť na jeho napísanie, lebo som si musela zapnúť disney pesničky na youtube, vďaka čomu som sa dostala na YT kanál REACT a zaradom si púšťala niekoľko ich videí. Ak máte čas (alebo sa neponáhľate s napísaním článku ako ja :D), určite si pozrite aspoň TOTO a TOTO video. Vyskúšate sa, ako dobre poznáte klasické rozprávky a ich piesne. :D
Ale späť k téme článku. Dnes budem robiť takú menšiu reklamu niektorým ľudom, firmám a spoločnostiam, o ktorých si myslím, že majú čo ponúknuť, tak dúfam, že túto malú zmenu u mňa uvítate. (Ak nie, prídťe až o týždeň, keď sa objaví nový pre-mňa-typický-článok.) No a to všetko sa bude točiť okolo knižných záložiek. :)

     Okrem kníh sa totiž naše police môžu pýšiť aj nádhernými záložkami, ktoré by mali byť nezbytnosťou každého knihomoľa a ktoré vám predstavím v troch resp. štyroch kategóriach. Ale nemyslite si, že všetky záložky, ktoré na fotkách uvidíte, sú len moje. Takmer polovica z nich patrí mojim trom mladším sestrám, ktorým touto cestou ešte raz ďakujem za ich požičanie. ;)     (Ktoré, ktoré, ktoré, .... keby toto videla moja slovenčinárka...)

     Do prvej kategórie som zaradila záložky, ktoré nám boli pribalené k objednaným knihám z internetových obchodov abcknihy, megaknihy a bookdepository. Aj vďaka tomu, ale aj vďaka širokému výberu kníh, pomerne nízkej cene, spoľahlivosti a kvalite ich služieb patria spomínané internetové obchody medzi naše najobľúbenejšie. Abcknihy síce záložky nepribaľujú k objednávkam stále, dokonca aj tie naše dávali k objednávkam iba od septembra do decembra minulého roka, ale nemôžem ich tu proste nespomenúť. Okrem toho bola moja prvá objednávka kníh z ich eshopu mojou prvou internetovou objednávkou vôbec. :) Čo sa týka eshopu megaknihy, tak ten narozdiel od abcknihy ponúka okrem slovenských najmä české tituly, ktoré sú aj o niečo lacnejšie, no a ku každej objednávke dostanete okrem krásnej záložky aj nálepku s ich motívom. :) No a bookdepository pozná určite každý, kto si rád objednáva a číta anglickú literatúru. Knihy k nám síce chodia až z Anglicka, ale čakacia doba nie je až taká strašná a do tých siedmich/ôsmich dní by už mali byť knihy u vás doma. Aj tu vám ku každej objednávke pribalia záložku, ktorá je navrhnutá ich vlastným zákazníkom. :)

Zľava doprava: záložky z bookdepository, z abcknihy a z megaknihy


     Osobitnú kategóriu si vyslúžili záložky od blogerky Mony, ktorá je veľmi milá, múdra, šikovná a talentovaná osôbka. Čo sa teda odzrkadľuje aj na jej vlastnoručne robených záložkách. Všetky sú pracne urobené a v knihách či na policiach sa krásne vynímajú. A na ich tvorbu nevyužíva len klasický papier, fixy a lepidlo, ale aj nezvyčajné kombinácie, o ktorých by ste si nikdy nemysleli, že môžu byť súčasťou záložky (viď. škorica a rúra na pečenie, ktoré potrebujete na výrobu vintage záložky - článok TU). No okrem klasických papierových záložiek vie Mony niektoré záložky doslova aj upliesť, čo môžete vidieť v TOMTO článku. A aby to nebolo len o záložkách, nedá mi nespomenúť, že Mony vyrába aj krásne zápisníky a obrazy - článok TU a TU - a píše veľmi krásne recenzie. :) Už by som sa len potešila, keby si Mony založila vlastný eshop, kde by svoje ručnerobené výtvory predávala. Jedného pravidelného zákazníka by už totiž mala určite. ;)




     Ďalšiu kategóriu tvoria kovové záložky, o ktorých som si pôvodne myslela, že nebudú veľmi praktické a strany v knihách budú krčiť, no realita je úplne iná a ja som sa do nich doslova zamilovala.
     Záložky už na prvý pohľad pôsobia veľmi rozkošne a niektoré z nich majú dokonca nádych vintage štýlu, čo svojím spôsobom spôsobuje aj zlatistý povrch záložky. Pri takomto povrchu je dosť častým javom jeho zlupovanie, ale pri bližšom preskúmaní záložky a jej viacnásobnom používaní to vyzerá tak, že vydrží večne. Takisto záložka nepúšťa žiadnu farbu, takže sa nemusíte obávať, že v knihe nájdete neočakávaný prírastok.
     No a napriek tomu, že je celá záložka vyrobená z kovu, je taká tenká, že je k stranám knihy šetrná a nespôsobuje ich krčenie. Takže ľudkovia, ktorí si svoje knihy strážia ako oko v hlave, sa nemusia báť, že sa ich drahým polovičkám niečo stane.
     Okrem toho sa mi na týchto záložkách veľmi páči to, že majú svoj vrch prispôsobený na lepšie uchytenie sa v knihe a aj vďaka tomu pôsobia záložky veľmi zaujímavo a originálne.
     Myslím si, že tieto záložky stoja za pozornosť knihomoľa, a ak sa vám páčia, môžete si ich kúpiť TU na stránke postovnezdarma.cz. Ak by sa vám ale cena za ne zdala dosť vysoká, momentálne prebieha akcia na záložky v podobnom štýle a na ktoré si robím zálusk aj ja - odkaz TU.



Páči sa vám moja naša zbierka záložiek?
Zbierate záložky aj vy alebo záložky do kníh vôbec nepoužívate?

2 komentáre:

  1. Ó, Lenka, ty si taká zlatá ♥^.^♥ Ani nevieš, ako sa po prečítaní tohto článku šťastlivo usmievam a vďaka tvojim nádherným slovám na moju adresu budem mať tento úsmev ešte dlho na tvári. ĎAKUJEM ti z celého srdiečka♥♥♥...to si ani nezaslúžim :D
    Joj, tak si ma potešila, že sa ti záložky až tak páčia a dokonca majú aj svoj vlastný priestor...a že ich odo mňa máte teda dosť :D (možno, že ešte niekedy nejaké pribudnú ;) :D)
    Inak, ja som závislák na záložky. Ani neviem prečo, jednoducho ich mám rada a vždy, keď idem čítať novú knihu, tak jej vyberiem vlastnú záložku, ktorá ju bude sprevádzať :)
    Veľmi sa mi páčia tie s abckníh, ale i z megakníh - už by som si konečne aj ja mala od nich niečo objednať :D
    Ach, tie maličké kovové záložky sú také rozkošné ^.^ Tiež mám na ne zálusk, už som si vyhliadla na aliexprese (tam ich teda je strašne veľa z niektorých som úplne mimo :D)
    Krásny článok a ešte raz vďaka...maj sa krásne♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale pravdaže si to zaslúžiš. :) Ty jeden skromný, milý a úžasný človiečik. ^.^
      A budem len dúfať, že sa zbierka záložiek od teba ešte viac rozrastie. :)
      To je inak pekný zvyk s tou vlastnou záložkou pre každú knihu. Aj ja som ho kedysi praktikovala, ale v momentálnej dobe nemám čas čítať okrem povinného čítania a kníh z biológie a chémie nič iné, takže sa ešte načakám, kým sa k tomu vrátim. :D
      Vidíš... na aliexpresse som ich ani nehľadala. Budem to musieť čím skôr napraviť. Ďakujem. :) Aj za tip, aj za to, že sa ti článok páčil. ^.^

      Odstrániť