16. 3. 2015

Čo by sa stalo, keby Snehulienka nestretla sedem trpaslíkov? [mini-úvaha]

   Kde bolo, tam bolo... . Takto sa často začínali rozprávky, ktoré nám rodičia čítali na dobrú noc pred spaním, keď sme boli malí. Rozprávky, v ktorých odvážny princ zachránil krásnu dievčinu a potom spolu žili šťastne až do smrti. Rozprávky so šťastným koncom. Ale čo by sa stalo, keby rozprávky nie vždy končili úsmevom na tvári? Čo by sa stalo, keby Snehulienka nestretla sedem trpaslíkov?

   Rozprávky. Slovo, ktoré v nás vyvolá spomienky na detstvo, ale zároveň pocit niečoho vzdialeného. Ale naozaj je to niečo nám vzdialené? Ja si myslím, že nie. Možno sa to na prvý pohľad nezdá alebo si to nechceme uvedomiť, ale rozprávky v sebe ukrývajú akési posolstvo. Sú istým únikom z reality, ktorá nie je vždy taká ružová, ako by sme chceli. Ale v prvom rade nám ukazujú, že máme bojovať za to, na čom nám záleži, že nádej umiera posledná a že každý má právo na šťastný koniec. Tak čo by sa potom stalo, keby Snehulienka nestretla sedem trpaslíkov? Podarilo by sa Zlej Kráľovnej aj tak otráviť Snehulienku? A zachránil by ju krásny princ? Jednoduché otázky, ale pritom na nich nie je ľahké odpovedať.

   Niekto možno zastáva názor, že aj bez rozprávok sa dá žiť, tak prečo si robiť hlavu z toho, čo by bolo keby... . Ja osobne si však myslím, že by to malo vplyv na naše vnútro. Pravdepodobne by sme si šli za tým, čo chceme, ale nebrali by sme pri tom ohľad na iných a všetko ostatné ignorovali. Mali by sme nádej, ale vložili by sme ju do jedinej veci. Možno. A čo potom, ak by sme zistili, že všetko, čo sme urobili, sme urobili nesprávne? Mali by sme aj my svoj šťastný koniec? Nezdá sa to, ale rozprávky so šťastným koncom sú potrebné. Mali malý podiel na tom, akí teraz sme. Ale hlavne nám dávajú nádej, že aj keď v živote spadneme, je treba sa postaviť, pokračovať v ceste a nájsť ten svoj šťastný koniec. :)


Táto úvaha bola písaná s cieľom prípravy na školskú slohovú prácu minulý pondelok,
teda pred utorkom a hodinou informatiky, z ktorej som dostala moju prvú trojku na gymku.
Ale ja to nevzdávam, opravím to a budem robiť všetko pre to,
aby som na konci tohto šk. roka mala iba samé jednotky, a teda aj jednotku z informatiky.
Dúfam, že vám sa darí lepšie, a ak nie, stále máte nádej. :)

9 komentárov:

  1. Wow, opravdu bezvadný, bezvadný a ještě jednou bezvadný článek. Opravdu mě tvá myšlenka ohromila, vždy jsem totiž brala pohádky jako samozřejmost mého dětství, ale vůbec jsem nepřemýšlela, jak by se nám žilo bez nich, jak by to naše životy ovlivnilo. Tvůj příspěvek mě donutil se nad tímto tématem pozastavit a i po celém dnu ve škole PŘEMÝŠLET:) Děkuji ti za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja ti ďakujem krásne, Kati. Ani nevieš, ako ma tvoj komentár a tvoje milé slová potešili. Vôbec som nečakala žiadny komentár, nie to ešte, že sa ľudia nad tým začnú spolu so mnou zamýšlať. Takže som rada, že ťa táto moja mini-úvaha oslovila. :)

      Odstrániť
  2. :) Rozprávky sú úžasné. Shrek nám napríklad hovorí, že aj tí menej pekní ľudia môžu byť šťastní. A takisto by som tu zaradila aj všetky šťastné konce hocakých filmov...veľa ľudí si povie, že sú nereálne, ale nemusí to byť stála pravda :)
    Skvelý článok, dúfam, že dostaneš za úvahu jednotku! ♥ A aj z informatiky to bude za 1!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa skôr zamerala na tie klasické knižné rozprávky, ale určite to platí aj pre niektoré filmy, takže s tebou súhlasím. Aj s tým Shrekom. :)
      A ďakujem. Si strašne zlatá, že ma takto podporuješ. :) Mám vás rada lidi. :) ♥

      Odstrániť
  3. Ešte len práve teraz som objavil tvoj blog a som nadšený! Je skvelý, ihneď som musel dať follow! Btw, na to, že to je mini-úvaha, tak tento článok je dosť dobrý! :))
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem ti krásne. :) A každý nový čitateľ vždy poteší. :)

      Odstrániť
  4. Máš skvelý blog, som rada, že som sa sem preklikala :) Budem sa vracať :)

    Pozývam Ťa do mojej GIVEAWAY :) Nika z Break the Rules

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Úvaha je super ... a z tej trojky si nič nerob , je to len známka :)

    http://byfoxygreen.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka. :) Áno, viem, v živote sú aj horšie veci, takže zlá známka nie je v porovnaní s tým nič. Ale ten nepríjemný pocit je dosť na figu. :D

      Odstrániť