27. 7. 2015

Kráľovná Tearlingu - Erika Johansenová

    Autor: Erika Johansenová
    Názov knihy: Kráľovná Tearlingu
    Oficiálny názov knihy:
    The Queen of the Tearling

    Žáner: YA, fantasy

    Séria: Kráľovná Tearlingu
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Yoli

    Rok vydania: 2015

    Počet strán: 375   Doba čítania: 5 dní


Anotácia:
   V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea, vychovávaná vo vyhnanstve, vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Neboja sa použiť ani čiernu mágiu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, necíti sa ako vodkyňa. Nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú.
   Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom, ktorá z nej spraví legendu... ak sa jej podarí ostať nažive.
   Kráľovná Tearlingu je fascinujúci dobrodružný príbeh utajenej kráľovnej a jej nebezpečnej cesty na trón. Je to príbeh o sile priateľstva, ktoré odolá aj najtemnejšej mágii.



   Tohtoročná novinka, ktorá u nás vyšla už v januári, zaujala mnohých nielen svojou knižnou obálkou, ale aj sľubným príbehom. Príbehom dievčaťa, ktoré sa po devätnástich rokoch v ústrání vydáva na cestu k trónu, čo jej právoplatne náleží. Lenže na to, aby sa stala pravou kráľovnou, si musí získať priazeň ľudu a čeliť rôznym problémom, ktoré na krajinu a ju samu priviedla jej matka. Otázkou ale ostáva, či to dokáže.

"Nie vždy máme možnosť voľby, veličenstvo. Proste robíme najlepšie rozhodnutia, aké vieme, keď sa už skutok stal." (Andalie, str. 304)

   Obálka knihy je zvládnutá dokonale. Hrad na kopci a čierna farba pokrývajúca takmer celú obálku pôsobia dojmom, že príbeh bude vážny a temný, avšak zlaté ornamenty a text v strede rovnakej farby pôsobia naopak majestátne až kráľovsky. Už len tento kontrast odzrkadľuje myšlienku daného príbehu - dievča, ktoré keď zasadne na trón, presvetlí celú krajinu a neostane bez povšimnutia.

   Autorka vymyslela skvelý a svojím spôsobom aj originálny príbeh, ktorý podáva ľahkým a pútavým štýlom, hoci sa zdá, akoby dej plynul pomaly. Je pravda, že dej nie je uponáhľaný, naopak vyvíja sa pomalšie, no vôbec mi to neprekážalo a nenudilo ma. Ja som si totiž nikdy nevedela domyslieť, čo bude nasledovať ďalej, a aj menej pútavé scény ma nútili otáčať stránky ďalej.

  Kniha je rozdelená na tri diely, pričom prvý z nich opisuje Kelseinu cestu na hrad. Zorientovať sa v tejto ceste ale aj v príbehu mi veľmi pomáhala mapa umiestnená na začiatku knihy. No a ďalšie dva diely nám už približujú samotnú Kelseinu vládu.

   Kelsea mi bola už od začiatku veľmi sympatická. Bola vzorne vychovaná a vzdelaná, napriek tomu, že nežila na hrade, a aj o svojom kráľovstve vedela vcelku dosť. Niektoré dôležité fakty sa však aj ona sama dozvedala len po ceste. Spočiatku bola Kelsea zmätená celou situáciou, keďže bola ukrátená o možnosť sledovať ako vládnuť, no dostala sa do toho tak plynule, že som nestihla ani zaregistrovať, kedy sa tak stalo.

   Medzi prvými, ktorých si Kelsea získala, bola jej osobná stráž. Bolo milé sledovať, ako si ich získava, keďže všetci strážcovia zastávali názor, že hoci je Kelsea budúca kráľovná, je to iba obyčajné dievča.
   Všetci títo strážcovia sa aktívne zapájajú do deja až do konca knihy a veľmi spríjemňujú čítanie. Niekedy sa proste musíte nad ich činmi či slovami usmievať.

   Okrem nich sa v príbehu objavujú dve mužské postavy a jednou z nich je aj Kelsein strýko, dočasný regent Tearlingského kráľovstva. A hoci sú s Kelsou tej istej krvi, vôbec si nie sú podobní. Najmä preto si jeho hlavu želá muž zvaný Fantóm, ktorého pravú identitu nikto okrem jeho družiny nepozná. Možnosť stretnúť sa s ním sa naskytne aj Kelsei, ktorej sa napriek oblaku tajností obklopujúceho Fantóma zapáči. Nič však od toho nečakajte, pretože žiadny románik sa, bohužiaľ, konať nebude. Aspoň nie v tejto knihe.

   Príbeh však nie je taký jednoduchý a poriadne ho zamotá aj červená kráľovná. Tá vládne v susednej krajine Mortmesne a to nielen kruto, ale aj čiernou mágiou. V knihe nemá až tak veľa priestoru, ale aj za ten krátky čas sa mi stihla zhnusiť, pre to, čo robila. Predpokladám, že v ďalšej knihe sa bude príbeh točiť hlavne okolo nej.

   Zvláštnosťou tejto knihy je, že pri čítaní máte pocit, akoby sa toto všetko odohrávalo v minulosti, v dávnom stredoveku. Nasvedčuje tomu nielen vládnutie panovníkov na kráľovskom hrade, ale aj otroctvo, ktoré sa Kelsea snaží aktívne zastaviť. Lenže potom vás prekvapí pasáž, v ktorej sa dozviete, že už v tej dobe mala hl. hrdinka možnosť prečítať si takého Hobita či Harryho Pottera. Tento originálny nápad spojiť stredovekú minulosť s budúcnosťou (bez pomoci nejakého cestovania v čase) sa mi veľmi páčil a príbeh bol o to viac zaujímavejší. Som zvedavá, čo všetko prepašovala z budúcnosti v ďalších dieloch.

   Jedinou chybičkou krásy na celom príbehu však boli nevhodné sexuálne scény, ktoré boli našťastie iba spomínané a nie priamo opisované. Áno, uznávam, pridávalo to na tej pochmúrnej stredovekej atmosfére, ale trochu mi to prekážalo.



   Túto knihu by som odporučila všetkým, ktorí majú radi stredoveké príbehy, príbehy o mágii, o boji dobra so zlom, príbehy s mladou hlavnou hrdinkou, ktorá stojí (takmer) sama proti zvyšku sveta a bojuje za to, čo je správne a nie vždy ľahké. Pri jej čítaní zažijete nejedno dobrodružstvo plné drámy a napätia. No a keď prídete na koniec, budete chcieť vedieť viac, pretože napriek tomu, že príbeh nemá tak úplne otvorený koniec, ostane tam zopár nezodpovedaných otázok. (Kto je, sakra, vlastne Fantóm?!)

Moje hodnotenie:
4,5/5

4 komentáre:

  1. :)) Super recenzia! Ja už mám toľko kníh vo svojom wishliste, no keď si tak čítam nové recenzie, stále sa ten zoznam zväčšuje. :( :D
    Fantóm hovoríš? Mám rada záhadné postavy, špeciálne, keď sú nimi muži :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem. :) Som na tom podobne. Knihy pribúdajú a nie je času, kedy ich všetky prečítať. Túto však rozhodne odporúčam/doporučujem. (Neviem, čo je spisovne. :D) :)

      Odstrániť
  2. Skvelá recenzia! :D Tak ja po tejto knihe tak jedným očkom pokukujem, ale neviem, neviem, či je to niečo pre mňa. No ak na ňu natrafím v knižnici, tak si ju určite vypožičiam :) Inak škoda, že tam nie je tá láska...na to sa vždy teším, som dosť veľký romantik :)) Ale inak to znie fajn, minulosť+budúcnosť, záhadný Fantóm, zlá kráľovná, mágia...no uvidíme, či aj mňa tak zaujme ako teba ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa kniha stojí za prečítanie, najmä ak obľubuješ staršie obdobia, kedy sa vládlo a tak. Mágie tam však veľa nie je a láska tam, veraže, aj mne chýba. Dúfam, že v ďalších dieloch sa jej dočkáme. :)
      A ďakujem! :)

      Odstrániť