1. 7. 2015

The Pointless Book #TOTÁLNEODVECI - Alfie Deyes

    Autor: Alfie Deyes
    Názov knihy: The Pointless Book
    Oficiálny názov knihy: The Pointless Book

    Žáner: YA

    Séria: The Pointless Book
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Slovart

    Rok vydania: 2015

    Počet strán: 192



Anotácia:
   Alfie Deyes je dvadsaťročný vloger z britského Brightonu. Preslávil sa svojím youtubovým kanálom PointlessBlog. Všetkým svojim fanúšikom teraz prináša The Pointless Book - Totálne od veci knihu, ktorá je suprovým doplnkom k jeho vlogom a videám.
   Totálne od veci kniha ti nedá chvíľku pokoja. Baví ťa stále novými výzvami, kanadskými žartíkmi, šibnutými hrami. Zároveň je to tvoj osobný denník, aký tu ešte nebol. Lebo zachytiť svoj deň v komiksovom stripe, to je iná sranda! Pre každého Alfieho fanúšika fanúšika a hocikoho so štipkou zmyslu pre humor je toto povinná jazda tejto jari!
   Pár minútok s Totálne od veci knihou a hneď máš lepší deň, keď si v buse nakreslíš vlastnú selfie, naučíš sa upiecť koláč v pohári alebo kopec ďalších super srandičiek... The Pointless Book - Totálne od veci kniha je totiž presne tak totálne od veci ako sám Alfie!

   Pred vyše dvomi týždňami ste si mohli na blogu prečítať recenziu na knihu Girl Online, ktorú napísala známa vlogerka Zoella. No a dnes som tu s knihou od ďalšieho známeho vlogera a je ním Alfie Deyes.
Ten však nenapísal žiadny tínedžerský román, ale knihu, s ktorou si užijete kopec zábavy pri totálne od veci veciach. Alebo možno ani nie.


   Kniha už na prvý pohľad vyzerá dosť zvláštne, ale asi to je jej účelom, aby priblížila samotné úlohy. A pravdepodobne bude po dokončení všetkých úloh aj tak vyzerať ešte horšie, takže autorovi bolo asi jedno, ako bude obálka vlastne vyzerať. Podľa mňa nič moc, no.

   Zvnútra ma však kniha príjemne prekvapila. Obsahuje množstvo rôznorodých úloh, pri ktorých nielen zrelaxujete, ale sa aj zasmejete a pobavíte. V podstate by sa dalo povedať, že jednotlivé úlohy spadajú do troch rôznych kategórií a každý si tam nájde niečo svoje.
   Prvá skupina úloh sa týka skôr vášho osobného života a jednotlivé stránky tak pripomínajú akúsi formu denníka. Lepíte do knihy svoje fotky, či píšete ciele, ktoré by ste chceli v živote dosiahnuť, miesta, ktoré by ste chceli navštíviť, ...
   Ďalšie úlohy spadajú do skupiny oddych a relax. Ide o hry ako sú osemsmerovky, hľadanie rozdielov, no Alfie neostal len pri tom, ale vymyslel aj množstvo iných zábavných úloh. Jednoduchých, no zábavných.
   Čo sa však týka tej zábavy, tak tú v prípade úloh spadajúcich do poslednej kategórie trošku prehnal a hraničí až niekde na okraji doslova šialenstva. V tomto prípade Alfie fakt nešetril na svojej kreativite a vymýšľal úlohy, ktoré sa buď robili ťažko alebo boli nechutné. Vypiť predsa kokteil zo všetkých surovín, čo máte v chladničke, nie je žiadna sranda.

   Alfie vymyslel skutočne zábavné, ale aj milé úlohy. Musím uznať, že boli fajn, hoci bolo aj pár takých, čo sa opakovali alebo boli založené na podobnom princípe. A nie všetky boli po mojej chuti. Zároveň sa mne osobne nepáčilo spojenie takých osobnejších úloh s tými zábavnejšími, no v podstate si tak aspoň každý môže vybrať, čím si vyplní voľný čas. Ja to však ako plus neberiem, aj keď to prispieva bodmi na totálneodveci stupnici.
   Čo mu však najviac vyčítam je to, že táto kniha je akousi napodobeninou Deštrukčného denníka(aj keď som ho ešte nemala v rukách), takže myšlienka sa vlastne nezrodila v jeho hlave. Kreativitu mu ale určite nejde odoprieť.


Moje hodnotenie:
2,5/5


   Nakoniec ešte pripájam názory mojich súrodencov, ak by vám moja recenzia pri rozhodovaní o kúpe tejto knihy nepomohla.


Julka (13 rokov):
   Úlohy v knihe boli zábavné a aspoň som mohla niečo robiť, keď som sa nudila. Kniha sa mi strašne páčila a robiť úlohy ma bavilo. Strhávam však knihe bod za to, že Alfie akokeby opakoval za tvorcom Deštrukčného denníka. Zároveň sa mi niektoré úlohy zdali také, že by som najradšej stránky s nimi vytrhla (ale tej knihy by mi bolo ľúto).
   The Pointless Book hodnotím 4 bodmi, pretože autor nemal veľmi originálny nápad.
   Hodnotenie: 4/5



Martin (18 rokov):
   Keď som zistil, že túto knihu napísal Alfie, pousmial som sa. Narazil som naňho už dávnejšie, keďže pôsobí ako youtuber a jeho videá sú vždy originálne a zábavné a úlohy v tejto knihe boli na tom podobne. Celkovo kniha vyzerá super, ale keďže som už podobný nápad videl, hodnotím ju 4,5 bodmi.
   Hodnotenie: 4,5/5




Záver: Myslím si, že táto kniha poteší každého fanúšika Alfieho bez ohľadu na vek, no ideálna je aj, samozrejme, pre deti, ktoré sa potrebujú vyblázniť a niekedy na to stačí len papier.

Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Slovart.

8 komentárov:

  1. Pekný článok! Ja neviem, kniha ma moc neláka (no dobre, tá obálka sa mi páči :D) a osobne si myslím, že (už keď to tak porovnávajú s wreck this journal) knihy Keri Smithovej sú lepšie... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý má iný názor... a s tou obálkou síce nesúhlasím, ale v tom druhom bode sa zhodneme. :)

      Odstrániť
  2. Alfie je jeden z mojich najobľúbenejších youtuberov :-) Páči sa mi jeho radosť zo života, jeho názory a myšlienky, ktoré mi naozaj dokážu spríjemniť deň. Knihu som vďaka tebe mohla mať v ruke , a hoci som si ju nestihla pozrieť celú, páčila sa mi. Alfie sa držal svojho hesla #totalneodveci a väčšina úloh ma pobavila. Čo sa týka porovnávania s Wreck this journal, tak aj ten som mala možnosť držať v ruke a pozrieť si pár úloh a taktiež boli fajn, ale obe knihy nie sú až tak podobné. Alfie do knihy vniesol seba, čo ma ako jeho fanúšičku veľmi potešilo, a preto by som asi knihu hodnotila vyšším počtom bodov. Nemôže sa však páčiť všetkým, že áno? ;-) :-) Pekná recenzia ako vždy, Leni :-*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za tvoj názor, Andy. :) Síce sa neviem stotožniť s tým, že Alfie dal do tej knihy sám seba, keďže niektoré úlohy boli proste obyčajné a dokonca min. jedna bola podobná ako z Wreck this journal, ale beriem, každý to vidí inak. Ak by som aj ja bola jeho fanúšička, možno by som to vnímala rovnako. ;) :)

      Odstrániť
  3. Super nápad, pridať ešte aj názory súrodencov.:) Mňa táto kniha-nekniha neláka, obzvlášť niektoré úlohy z tej tretej kategórie by sa mi určite nechceli plniť.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si síce prešla celú knihu, ale urobila som možno tri úlohy. A pochybujem, že min. jedna z tých troch bola z poslednej kategórie. Ja proste na také nie som. :D
      A ďakujem krásne za pochvalu. :)

      Odstrániť
  4. ja teda mám deštrukčný denník a zaujímlo by ma, či je to natoľko podobné alebo sa oplatí mať oboje :D
    http://janeismystery.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja zase nevlastním Deštrukčný denník, takže v tomto prípade ti neporadím. Ak si však fanúšička Alfieho, určite neváhaj. :)

      Odstrániť