24. 10. 2015

Liečiteľ - Noah Gordon

    Autor: Noah Gordon
    Názov knihy: Liečiteľ
    Oficiálny názov knihy: The Physician

    Žáner: historický román

    Séria: Lekárska dynastia Coleovcov:
    LIEČITEĽ-ŠAMAN-LEKÁRKA
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Motýľ

    Rok vydania: 1993

    Počet strán: 453   Doba čítania: 22 dní



Anotácia:
   Pútavý príbeh nezlomenej odvahy muža a nekonečnej lásky ženy. V podozrievavosti a nádhere 11. storočia sa odvíja príbeh Roba J. Colea.
   Chudobná sirota Rob bol obdarený vlohou, ktorá ho v tom období mohla viesť k napichnutiu na kôl; mal schopnosť pocítiť približujúcu sa smrť. Vzdelával sa rýchlo a vedel, že sa narodil, aby liečil a stal sa liečiteľom. Túžba naučiť sa čo najviac ho zaviedla z drsných a rušných anglických ciest na prepychové perzské dvory a na školu najväčšieho liečiteľa tých čias, Avicennu. Preoblečený za Žida sa moril ako chirurg vo vojne východných cisárstiev, bol podporovaný mocnými vládcami, no i ohrozovaný morom a krutými predsudkami mullahov a kňazov. Popri čistom ohni učenia v ňom vždy horela rovnako silno vášeň k červenovlasej kráske, ktorú nikdy neopustil.
   Autor vykresľuje 11. storočie tak verne, že čitateľ pláva stranami knihy, akoby ho hnala prílivová vlna živej predstavivosti a dôveryhodných podrobností.



***

   Túto knihu som po prvýkrát zaregistrovala, keď mala vyjsť u našich susedov v krásnom filmovom šate (TU si môžete pozrieť, ako vyzerá) a hneď som sa do nej zaľúbila. No keď som si prečítala anotáciu, bola som ešte viac presvedčená, že ju musím mať. Doteraz som nečítala nič z beletrie, čo by zachycovalo príbeh z lekárskeho prostredia, takže už len myšlienka na to, že si rozšírim obzory aj v tomto smere, ma utvrdzovala v mojom rozhodnutí. Áno, priznávam, bolo to ťažšie čítanie než som očakávala a strávila som s knihou dlhé tri týždne, ale naozaj stála za to a musím povedať, že aj napriek niektorým veciam, ktoré jej vyčítam, jej ich ani veľmi nevyčítam.

   Príbeh nás už na začiatku vtiahne do prostredia špinavého Londýna z konca 10. storočia, v ktorom žije deväťročný Rob J. Cole so svojimi súrodencami a rodinou. Lenže osud dlho nečaká a krátko po oboznámení sa s jednotlivými členmi jeho rodiny o nich Rob prichádza a do jeho života vstupuje Felčiar. Rob je síce smutný, že musí opustiť domov, ale nemá na výber. A tak sa začínajú jeho cesty po Anglicku. Spočiatku Rob pomáha Felčiarovi s jednoduchýmu prácami - stará sa o koňa, chytá ryby, ale časom začne vystupovať na Felčiarových vystúpeniach a asistovať mu pri "lekárskych" zákrokoch. Vyrastie a nakoniec sa sám stáva felčiarom. Časom však zistí, že ani Felčiar toho o chorobách a ľudskom tele veľa nevie, a keďže pomáhať a liečiť druhých ľudí ho napĺňa, rozhodne sa pre jeden z najzásadnejších momentov v jeho živote. Vyštudovať medicínu u Ibn Sinu, najuznávanejšieho liečiteľa vtedajšej doby, a stať sa liečiteľom. Avšak na to, aby mohol študovať na škole v Isfaháne, by musel byť židom alebo moslimom, a nie kresťanom. A tak sa vydáva na nebezpečnú cestu, z ktorej by sa už nemusel vrátiť živý.


"Je veľa chorôb, ktorých príčiny nepoznáme."
"Ani ich nebudeme poznať, keď ich nebudeme hľadať." (str. 375)



   Už po prvých prečítaných stránkach som zistila, že čítanie tejto knihy bude pre mňa bojom. Je síce pravda, že autor si za námet vybral skvelú tému, avšak príbeh nepodal vôbec tak, ako som si predstavovala. Autorov štýl bol na mňa dosť ťažký, čo mi čítanie veľmi neuľahčovalo, a bolo nutné sa občas viac sústrediť. Čakala som epickejšie podanie príbehu, no narozdiel od toho sa mi do rúk dostal príbeh prekypujúci faktami. Práve tie neboli vždy veľmi zaujímavé, a tak ma zo začiatku odrádzali. No keď sa dej začal zamotávať, jednotlivé fakty vedeli dej ešte viac vystupňovať. Alebo lepšie povedané, chcela som ich mať čo najrýchlejšie za sebou, lebo som tŕpla v nevedomosti, čo bude nasledovať ďalej.

   Čo sa teda týka dejovej stránky, tak tá nebola podaná podľa mojich predstáv, ale príbeh stál naozaj za to. Dokázala som si ho užiť, čo sa u mňa v takýchto prípadoch veľmi často nestáva. (Len bolo nutné čítať po menej stránok a častejšie.)

"Človek môže žiť pri mori a nemusí mať rád žraloky." (str. 138)
  
   Na začiatku nám autor vykresľuje pochmúrnu atmosféru Londýna 10. storočia a zoznamuje nás s celkovou situáciou, takže už práve tam nájdeme niekoľko nezáživných opisov. Tie sa zároveň tiahnu celou knihou, čo má v podstate za následok deficit dialógov. V prvej tretine knihy to ale nie je také strašné, keďže dej sa točí najmä okolo Roba a Felčiara a iné postavy sa doňho veľmi nezapájajú.
   Okrem toho na pochmúrnosti pridávajú veď-viete-aké-scény, keďže bordely v tej dobe doslova "leteli".

   Inak sa mi páčilo, že som mohla sledovať Roba, ako vyrastá z malého chlapca až na dospelého muža. A hoci mi v istých chvíľach nebol úplne sympatický, získal si ma svojou osobnosťou. Okrem toho mal výnimočný dar, ktorý ho sprevádzal už od detstva. Vedel totiž jediným dotykom rúk zistiť, či daný človek v blízkej dobe umrie alebo nie. Možno to nebol úplne najlepší dar, ale aj vďaka tomu sa v knihe našlo zopár zaujímavých situácií.
   Felčiar si ma podobne ako Rob získal svojou osobnosťou a tým, ako dobre sa k Robovi správal (skoro ako otec) napriek tomu, že to boli v podstate dvaja cudzí ľudia. No vekom Felčiar strácal na svojom "osobnom šarme", takže som bola rada, že sa dej posúva ďalej.

  Aj keď vo sne prehral, vedel, že v živote bude bojovať ďalej,
že sa nevzdá. (str. 125)

    v polovici knihy začína celý príbeh naberať na grádoch. A to práve vtedy, keď sa Rob rozhodne stať liečiteľom a prezlečie sa za Žida. Okrem toho sa všetko ešte viac zlepší, keď sa na scéne objaví aj láska. Tá síce v jednu chvíľu odchádza z javiska, no potom má svoje malé miesto až do konca knihy. Čo ma ale trošku sklamalo bolo, že niektorým situáciám s nádychom romantiky chýbal ten správny koniec a autor to proste zakončil neutrálnou pôdou. Čo už.

   Posledná tretina príbehu, ktorá sa odohráva v Isfaháne, je však podľa mňa najlepšia. Vystupuje v nej síce veľké množstvo postáv, viacero s divnými menami, ktoré si len horko-ťažko zapamätáte, ale konečne máme možnosť vidieť medicínu 10. storočia a množstvo vzrušujúcich scén s ňou spojených. (Inak celým príbehom sa tiahne jedna choroba, na ktorej kĺb sa snažil prísť aj Rob, no ani na konci knihy ju autor nepomenoval. Mám jeden tip, ale, bohužiaľ, si ho nemám ako overiť.)
   Okrem toho sa tu objavuje aj slávny liečiteľ vtedajšej doby, Ibn Sina, a Mirdin s Karimom, ktorí sú síce iného vierovyznania ako je v skutočnosti Rob, no napriek tomu sa z nich stanú najlepší priatelia. Aj vďaka týmto postavám bol príbeh napínavejší a miestami aj vtipný.

"Rozdiel medzi životom a rajom si predstavujem ako rieku" pokračoval Mirdin. "Ak je nad riekou veľa mostov, záleží Bohu na tom, po ktorom moste cestujúci prejde?" (str. 329)

   Po dočítaní knihy, ktorej s koncom som bola viac než spokojná, som musela uznať, že Noah Gordon je vskutku pán spisovateľ. Síce príbeh nenapísal práve tak, ako som si predstavovala, ale napriek tomu odzrkadľuje, koľko vytrvalej práce ho stál. Veď ako často narazíte na spisovateľa, ktorý si dá tú námahu a zisti si také podrobnosti o troch rôznych náboženstvách a zároveň o lekárskych zákrokoch spred desiatiek rokov? Hats off.
"Svätá matka cirkev je veľké a nekonečné more
a ja som v ňom len jedna drobná rybka." (str. 65)


    Nakoniec už len dodám, že táto kniha nie je pre každého. No každý, kto má rád historické príbehy, nevadia mu opisy, množstvo faktov a oveľa väčšie množstvo stráveného času pri čítaní, si ju určite užije. Ale aj vám ostatným, ktorí jej chcete dať šancu, sa môže páčiť. Len čítajte po menej a častejšie. ;)


"Aby si sa stal liečiteľom, musíš si to zaslúžiť. Ak po tom túžiš, musíš sa trápiť, hľadať každú príležitosť, aby si bol lepší než ostatní študenti. Musíš sa učiť so zápalom požehnaných alebo preliatych." (str. 242)

Moje hodnotenie:
3/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem
vydavateľstvu Motýľ.

5 komentárov:

  1. Mne sa kniha páčila, aj keď, ako vravíš, tie opisy, môžu človeka odradiť, no keď zotrvá, tak sa mu za to príbeh odmení ;) Pekne si to zhrnula, druhá polovica bola akčnejšia a čo sa mi veľmi páči, príbeh nie je najnovší , no dokáže nám niečo povedať aj v terajšej dobe ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne súhlasím. Ak človek vydrží, tak sa aj dočká. :) Aj keď si nemyslím, že by tento príbeh niesol nejaké veľké posolstvo. :)

      Odstrániť
  2. Fúha, tak po prečítaní recenzie som si nie veľmi istá, či po knihe siahnuť. Mám rada historické romány, získavanie nových poznatkov z tých čias, zaujímavosti - to je moje. ale na druhej strane to treba skĺbiť tak, aby to nebolo nezáživné (aj keď píšeš, že sa ti to nakoniec páčilo, ale niečo mi šepká že nie, príliš ťažké čítanie aj pre mňa...ale uznávam autorovu námahu napísať takýto komplikovaný príbeh :) ). Síce som nevidela celý film, ale páčil sa mi aj ten kúsok, čo som zhliadla (to mi pripomína, že ho musím dopozerať :D ) no teraz som trošku zmätená...hmmm, čo s tým...skúsim si ju nájsť v knižnici a možno, že sa mi zapáči a moje tušenie je mylné :D Inak veľmi pekná recenzia, pekne zhrnuté ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak svojím spôsobom máš pravdu. Kniha sa mi páčila, ale aj nepáčila. Ako negatívum vidím to, že sa ťažko čítala, z čoho som usúdila, že si ju už po druhýkrát isto-iste neprečítam, ale zase ten príbeh ma tak zaujal, že si ďalšie časti plánujem určite prečítať. :) Len najhoršie je prebíjať sa tými nudnými pasážami. Čo už. Takže v tomto ti veľmi neporadím, či si knihu musíš prečítať alebo nie. Pretože ja milujem historické romány, ale predsa sú tie dnešné ľahšie čitateľné ako tie staršie. Som však zvedavá, ako sa rozhodneš. A aký budeš mať názor na knihu ty, ak jej teda dáš šancu. :) A film až po knihe. ;)

      Odstrániť
  3. Knihu som veru nečítala, ale mám rada historické romány obohatené o fakty, tak verím že musela byť kus ťažšia a náročnejšia na čítanie. Ale asi ju skúsim :)

    OdpovedaťOdstrániť