2. 1. 2014

Kouzlení - Aprilynne Pikeová

    Autor: Aprilynne Pike
    Názov knihy: Kouzlení
    Oficiálny názov knihy: Spells

    Žáner: fantasy
    Séria: Křídla
    Diel: 2. diel

    Vydavateľstvo: Fortuna Libri
    Rok vydania: 2012

    Počet strán: 361     Doba čítania: 2 dni



Anotácia:
      Od chvíle, kdy se Laurel podařilo překazit zákeřným trollům plán na získání přístupu k tajné bráně do vílího království, uplynulo šest měsíců. Její pravá identita je prozrazena a křehká dívka se ocitá v mnohem větším nebezpečí než dřív.
      Trollové jsou nejen mimořádně chamtiví, ale rovněž pomstychtiví. Aby Laurel lépe ochránila sebe, svou rodinu i přátele, rozhodla se strávit letní prázdniny v Avalonu, kde se zdokonaluje v dovednostech podzimní víly.
      I když je vílí říše nádherná, život mezi lidmi Laurel naučil dívat se na mnohé věci jinýma očima. Pocit rozpolcenosti mezi světem víl a světem lidí, kde na ni čeká její první láska David, v ní ještě prohlubuje rostoucí náklonnost k vílímu strážci Tamanimu.
      Jak si Laurel nakonec poradí s přetrvávající trollí hrozbou a jak se vyrovná se svými rozporuplnými city, se dočtete v pokračování vílí fantasy série z pera mladé americké autorky Aprilynne Pikeové.


Pozor! Obsahuje spoilery!!!

Dej:
      Po dobrodružstve, ktoré si Laurel vytrpela minulý rok, dostane Laurel pozvánku do Avalonskej akadémia kvôli jej "nedostačujúcemu vzdelaniu". 
Jej mama je síce proti, ale nakoniec sa jej ju podarí presvedčiť. S mamou si už nie sú také blízke, odkedy sa jej mama dozvedela, že jej dcéra je florela.


Zdálo se, že se maminka bojí, že se jí dcera vrátí ještě míň lidská, 
než byla před svým odjezdem.

Jamison ju prevedie cez bránu do Avalonu a zavedie ju do Avalonskej akadémie, v ktorej, ako sa už zdá, mala od mala svoj "pokoj". Čoskoro potom 
k nej zavíta učiteľ Yardley, ktorý jej dá preštudovať hromadu kníh, aby mohla začať s normálnou výukou. 
      Po preštudovaní všetkých kníh ju Yardley vyučuje, ako správne vyrobiť sklenené banky a rôzne elixíry, ktoré Podzimní florely a florové vyrábajú, ale nikdy sa jej ani jeden nepodarí. 

"Ty se pořád snažíš spoléhat na svůj instinkt, 
ale místo toho musíš věřit své intuici!"

      Keď uplynie 8 týždňov Laurel sa vráti domov. Začne jej škola, popri ktorej sa naďalej snaží rozvíjať schopnosti Podzimnej florely. 
      Ešte stále chodí s Davidom a jej kamáratka Chelsea začne chodiť s Ryanom. Keď ich Chelsea s Ryanom pozvú na párty, objavia sa okolo Raynovho domu trolly. A tak, aby Laurel ochránila svojich kamáratov, upozorní na seba trolly a spolu s Davidom ujdú v aute. No trolly sú rýchlejší ako oni, a tak Laurel skončí s autom v priekope. Keď sa už zdá, že ich trolly zabijú, na scéne sa objaví Klea, ktorá už po Barnesovi ide dlhé roky, a zachráni ich.

      Po tejto nečakanej udalosti ide všetko v poriadku. Trolly sa už neobjavujú, Laurelin dom naďalej strážia florové, Laurel trávi čas s Davidom, no občas myslí aj na Tamaniho.
      
      Neskôr Laurel dostane pozvánku na sviatok Samhain do Avalonu. Davidovi nič nepovie a oddíde. Doprevádza ju Tamani a spolu si užijú krásny deň. A potom jej Tam povie, že ju miluje. Ona ho odmieta, a žiada, aby ju odprevadil cez bránu, kde ju tam, pred ich starým domom, čaká David.
Laurel sa s Tamem poháda a vo svojom vnútri bojuje so svojimi pocitmi k Davidovi a Tamovi. Tam jej ale naďalej tvrdí, že ju miluje a pred Davidom ju pobozká. Vtedy sa jej zrúcajú obidva svety.

      Laurel je sama doma, keď v tom jej oknom preletí kameň s odkazom - Barnes uniesol jej kamarátku Chelsea. Okolo domu nie sú žiadni strážci, a tak uteká na pomoc pre Davida. Spolu sa ju vyberú zachrániť, a tak sa Laurel znova stretáva s Barnesom. 

I po více než roce ji tenhle obličej a zejména oči děsily ve spánku.


      Pomocou elixíru Laurel uspí trolly, ale Barnes je voči nemu odolný. Laurel nevie, čo má robiť. No znovu sa objaví Klea a tá zabije Barnesa. Sú zachránení.

      Laurel sa udobrí s Davidom, ale aj so svojou mamou, ktorá sa o ňu po celý ten čas bála, keďže rodičom nepovedala ani slovo, čo sa deje, a prečo tak rýchlo odchádza. 

Byl to malý krůček, který zítra nemusí znamenat vůbec nic,
ale pro ni to bylo ohromně důležité.
Měla dojem, jako by se k ní vrátil někdo, koho dávno ztratila.

      A v poslednej kapitole knihy Laurel odchádza za Tamanim oznámiť mu, že si vybrala Davida, no jeho tam nenájde. Namiesto neho tam nájde iba Shara, ktorému rozpovie celú príhodu. No keď Laurel oddíde, Tamani zlezie zo stromu a so Sharom sa rozprávajú o niečom, o čom nemám ani páru.


Koniec spoilerov!

Môj názor:
      Keď si tak teraz čítam obsah, čo som napísala, celkom sa mi podľa toho kniha páči, ale v skutočnosti mám z tejto knihy iné dojmy.

      Kniha bola dosť nudná, aspoň do polovice určite. Na začiatku tam nebolo žiadne dobrodružstvo. Dej bol práve naopak veľmi pokojný - Laurelino štúdium, nerovnosti medzi ňou a matkou, ... Proste nič sa tam nedialo. 
Prvá taká scéna príšla asi až na strane 170, a aj to ich iba naháňali trolly. 
Koniec sa mi celkovo páčil, ale ak by som mala zobrať celý dej knihy, bolo to strašne monotónne, miestami nejaká vlnka, a až na záver veľká vlna. 

      Ale zase musím podotknúť, že autorkin štýl písania umožňuje ľahké čítanie (dokonca aj keď Slovák číta v češtine :D), a tiež sa mi páči je spôsob ukončovania jednotlivých kapitol. Taký "otvorený". No a najviac ma dostalo, že som nemala ani potuchy o tom, čo zamýšľa Tam so Sharom. :D 
Tak to vyzerá, že si budem musieť prečítať ďalší diel! :)


Moje hodnotenie: 
YYYYY

4 komentáre:

  1. Vyzerá to ako dobrá kniha :) Len ja mám istý problém s čítaním kníh, a to ten, že hoci tam možno ani nie je veľa postáv, pre mňa je už 5 postáv s nejakým cudzím menom istý problém. Si neviem zapamätať súvislosti a tak. :D Ja viem, dosť blbé to je pri čítaní, stále sa vracať k tomu, že kto je kto a tak... aj tu sa mi to stalo :D ale verím, že pri knihe by som to zvládla, ako vždy :)
    Inak, čo keby sa podľa toho natočil film? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako keď si tak vezmem bola to super kniha, ale občas to bolo tiež nudné, občas :)
      A keby natočili film, tak by som sa ani ja nenahnevala :D
      P.S. Ak chceš požičiam ti prvé dva diely, lebo ďalšie dva zatiaľ ešte nemám. :-)

      Odstrániť
  2. Jééj, vážne? To by bolo super :) Potom , keď budeme v škole môžeš priniesť :) Tiež si môžeš niečo požičiať odo mňa potom ;)

    OdpovedaťOdstrániť