10. 1. 2014

Najlepšie svetové čítanie 991/1999 #2

      
      Autor: Frederick Forsyth
      Názov knihy: Ikona

      Autor: R. D. Lawrence
      Názov knihy: Biela puma

      Autor: John Grisham
      Názov knihy: Advokát chudobných

      Autor: Nicholas Sparks
     Názov knihy: Zápisník


    
      Autor: Nicholas Sparks
      Názov knihy: Zápisník
      Oficiálny názov knihy: The Notebook

      Žáner: román
      Séria: -
      Diel: -

      Vydavateľstvo: Reader's Digest Výber
      Rok vydania: 1999

      Počet strán: 102   Doba čítania: 2 dni


Anotácia: 
Noah Calhoun nikdy nezabudol na dievčinu, ktorú stretol v lete roku 1932 a ktorá mu učarovala navždy. Stránky zápisníku sa zapĺňajú spomienkami na prvé schôdzky s Allie, na dlhé odlúčenie - a na osudový deň, keď sa Allie po štrnástich rokoch vrátila, aby Noahovi oznámila, že sa bude vydávať.

Pozor! Obsahuje spoilery!!!

Dej:
Noah spozná Allie v jedno leto, keď mali obidvaja asi 17 rokov. Zamilujú sa do seba a strávia spolu pekné leto. Ale aj koniec leta raz musí prísť, a tak Allie, ktorú presvedčila mama, odchádza naspäť s rodičmi do svojho rodného mesta.

     "...niekedy našu budúcnosť určuje to, kto sme, a nie to, čo chceme."

Po štrnástich rokoch, pár dni pred Allieinou svadbou, zbadá Allie v novinách fotku domu, pri ktorom stojí Noah a o ktorom jej rozprával, že ho raz opraví. Tak sa Allie vybavia spomienky na Noaha a odchádza za ním. Ale svojmu budúcemu manželovi Lonovi povie, že ide na malý výlet na nákupy, a tak...

Allie odchádza za Noahom, objavujú sa nové city, ešte väčšie než tie predtým, no je tu Lon a jej matka. Ako obstojí Allie pri výbere true love ?

.............................................................................................................................
(čítanie ďalej iba na vlastnú zodpovednosť)

Noah s Allie už spolu žijú 45 rokov. No Allie je už tri roky chorá. Stráca pamäť a nepamätá sa na nikoho z jej života. Preto sa Noah rozhodne porozprávať jej ich spoločný príbeh odznova.


Teraz už viem, aké je to, byť dňom a nocou; 
ustavične spolu, no navždy odlúčení.


No aj napriek tomu, že to trvá dlho, Noah nestráca trpezlivosť, ale ani nádej, že sa Allie k nemu znova vráti.

A tak mi zostáva presvedčenie, že zázraky, nech sú akékoľvek nevysvetliteľné alebo neuveriteľné, sa dejú a môžu sa vyskytovať bez ohľadu 
na prirodzený poriadok.


Koniec spoilerov!

Môj názor:
Na knihu som sa už dlhšie tešila (keďže túžim mať všetky knihy od N.S :D) a musím povedať, že ma nesklamala. Síce som predtým videla už film - teda aj vďaka tomu som sa tešila na knihu :D - ale musím povedať, že knihy sú oveľa lepšie ako filmy. :)
Vo filme sa skôr zamerali na časť, kedy boli Allie a Noah mladí - ich prvé strtnutie a tak (keď si dobre pamätám :D :D), ale keď som začala čítať knihu, ostala som zarazená. To, čo opisovali vo filme cca 30 minút, bolo v knihe len na niekoľkých stránkach. Autor sa v knihe skôr venuje tomu, ako Allie v to leto odišla od Noaha, ako sa zmenili ich životy a ako sa Allie a Naoh znova po štrnástich rokoch stretli. Nepokladám to za zlé, práve naopak, myslím si, že práve tam mohol autor vyjadriť to, čo vyjadril. 
Musím povedať, že aj napriek tomu, že som vedela, ako sa tento príbeh skončí, boli situácie, kedy som sa pristihla pri tom, ako mi z očí stekajú slzy. 


Naveky budem Tvoj. A Ty, drahá , budeš naveky moja.
Noah
Moje hodnotenie:
YYYYY

2 komentáre:

  1. Ty, aj ja som pri tom revala. Ale ja som predtým film nevidela :D Mi to prišlo krátke, jak keby to skrátili do tej 4in1 knihy - inak, zistila som, že to presne totu máme, predtým sa mi nezdalo, ale pozerala som... Asi kvôli tomu Forsythovi ju máme :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Si pozri aj film... celkom fajn bol :)
      A hej, museli to skrátiť, keď tam toto vydavateľstvo vždy dáva až 4 knihy. Každá je, myslím, skoro o polovicu kratšia než by mala byť. Aj ten zápisník by mal mať okolo 160 strán a oni to dali do 100 strán.
      Toho Forsytha som preskočila, pretože keď som si prečítala anotáciu, veľmi ma to nelákalo :D

      Odstrániť