24. 1. 2014

Serafína - Rachel Hartman

    Autor: Rachel Hartman
    Názov knihy: Serafína
    Oficiálny názov knihy: Seraphina

    Žáner: fantasy

    Séria: Serafína
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Fragment

    Rok vydania: 2013

    Počet strán: 340     Doba čítania: 2 týždne



Anotácia:
      V zemi zvané Gored žijí již po desetiletí lidé a draci v míru. Po tajemné smrti lidského prince je však příměří ohroženo. Podaří se Serafíně, která před světem skrývá své životní tajemství, odhalit skutečného vraha?

Niečo málo z deja:
      Príbeh sa začína pohrebom princa Rufusa, na ktorom má Serafína zahrať Invokaciu na flaute. Jej otec jej ale vždy pripomínal, že sa nemá ukazovať na verejnosti. Všetko sa zmení, keď ju po pohrebe princa Rufusa ľudia začnú chváliť, a zrazu o nej vie celé mesto.

      Vďaka tomu sa dostane k dvornému skladateľovi Viridiovi, ktorému pomáha pri organizovaní hudobných predstavení v kráľovskom paláci, a začne učiť aj princeznu Gliseldu. 

Hudba, to je něco, v čem nás draci nedokážou prědstihnout. Přáli by si to, hudba je fascinuje, znovu a znovu se nás v tomhle snaží trumfnout.

     Problémy prídu, až keď Serafíne začnú rásť šupiny na ruke a na páse. Vtedy sa do jej hlavy dostanú spomienky na jej mamu, ktorá jej uložila spomienky na seba do "krabice". Dozvie sa, že jej otec si zobral za ženu dračicu, že jej učiteľ je vlastne jej strýko - taktiež drak, a ona - ona je polodrak. Ale to nie je všetko! V hlave má divné bytosti, a tak aby všetko zvládla, vytvorí si záhradu so 17 bytosťami, o ktoré sa pravidelne musí starať.


      Serafína svoj pôvod drží v tajnosti, nakoľko sa tento čin považuje za zločin. No keď sa Serafína vždy dostane do nejakej divnej situácie, ktorú musí princovi Lucianovi, nastávajúcemu manželovi princezny Gliseldy, vysvetliť, radšej mu klame. Ale vo svojom srdci k nemu niečo cíti.


"Pravda někdy ťěžko prorazí hradby našeho prěsvědčení. Zato lež oděná do náležitého hávu jimi pronikne mnohem snáz."


      Zo smrti princa Rufusa však ľudia začnú podozrievať draky. No niektorí si to nemyslia, nakoľko ľudia s drakmi žijú v mieri už 40 rokov.

Môj názor:
      Nah, asi tak. Keď som vyhrala túto knihu bola som nadšená. Samozrejme, veď šlo o knihu a aj obálka bola nádherná, ale bola som trošičku alebo trošku viac sklamaná. 
      Ľudia ju na internete ospevovali (áno, našiel sa aj ten jeden, ktorému sa nepáčila) a ja musím povedať, že, no,... nevžila som sa veľmi do tohto príbehu. 
      Po prečítaní prológu a prvých dvoch kapitol som nemala ani tucha vôbec netušila, o čom autorka píše. Potom však, keď som sa trošku zorientovala (jak tak), uvedomila som si, že tá kniha nie je o drakoch takých, ako som si myslela. Boli to draci, ktorí sa vedeli meniť na ľudí (aj keď sa tak možno nesprávali). Čakala som síce, že to bude drak iba ako drak :D, ale musím povedať, že to nebolo najhoršie vymyslené.
      Avšak škoda je, že kniha ma začala baviť až v posledných kapitolách. Ale! Aspoň sa môžem tešiť na ďalší diel, ktorý snáď bude. :)


Moje hodnotenie:
2,5/5

4 komentáre:

  1. Ja to práve čítam. Áno, zo začiatku je trochu problém zorientovať sa, ale ten príbeh je zaujímavý a už sa teším, až sa dozviem, ako to skončí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako bolo to celkom zaujímavé všetko vymyslené a napísané, ale ten začiatok spôsobil to, že som sa chytila asi až niekde na konci... a po pravde, tak úplne to neskončí, očakávam ďalšiu časť :D

      Odstrániť
  2. Kamarádka o téhle knížce básnila, už jsem ji dvakrát měla v košíku jednoho e-shopu, ale nakonec jsem ji nekoupila. I teď váhám...ale tak jo, jdu do toho. ;-)
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kniha nebola taká hrozná, bola celkom fajn, ale myslím, že keď si ju prečítam druhýkrát bude sa mi páčiť viac ako po prvom prečítaní (v ktorom som nebola do polovice zorientovaná :D) :) Čiže, odporúčam prečítať si, ak máš chuť na draky :)

      Odstrániť