7. 2. 2014

Zlodejka kníh - Markus Zusak

    Autor: Markus Zusak
    Názov knihy: Zlodejka kníh
    Oficiálny názov knihy: The Book Thief

    Žáner: román, dráma

    Séria: -
    Diel: -

    Vydavateľstvo: Ikar

    Rok vydania: 2010

    Počet strán: 479     Doba čítania: 6 dní



Anotácia:
      Liesel Memingerová prichádza do nemeckého mestečka Molching, kde ju čakajú adoptívni rodičia. Postupne si zvyká na krik a výčitky novej mamy Rosy i na láskavosť nového ocka Hansa. Liesel si nachádza priateľov – aj toho najlepšieho, ktorý sa do nej zaľúbi. Zoznamuje sa so slovami, učí sa ich čítať i zapisovať. Počúva hudbu, ktorou jej ocko obveseľuje mestečko. A hoci by to od nej asi nik nečakal, kradne knihy.

      Na všetko, čo vnímavá Liesel prežíva, však dopadá tieň Adolfa Hitlera, ktorý vládne Nemecku a nepochybne aj srdciam väčšiny jeho obyvateľov. Jej ocko nacistickému poblázneniu odolal a Liesel sa čoskoro naučí rozlišovať medzi svetom "tam vonku", kde treba na požiadanie hajlovať či vešať zástavy so svastikami, a svetom "vnútri", v dome, kde sa v pivnici ukrýva mladý židovský utečenec.

      Blíži sa koniec vojny, život je čoraz ťažší a Smrť, rozprávač strhujúceho príbehu Liesel Memingerovej, má čoraz viac práce. Jeho pohľad sprevádza čitateľov od prvej stránky po poslednú a prifarbuje ju melanchóliou i čiernym humorom.


Niečo málo z deja:
      Liesel Memingerová sa vezie vo vlaku so svojím bratom a mamou, ktorá ich vedie do novej rodiny. Brat po ceste umrie Liesel pred očami a s mamou ho idú pochovať. Keď hrobári pochovajú jej brata, jednému z nich vypadne Príručka hrobára. Liesel neváha a berie si ju.


Zlodejka kníh spáchala prvú krádež - a bol to začiatok slávnej kariéry.

      Nakoniec k rodine Hubermannovcov dorazí iba Liesel. Hans, jej nový ocko, si ju hneď obľúbi, ako aj Rosa, jej nová matka, ktorá jej svoju lásku vyjadruje aj nemeckými nadávkami.
      Spriatelí sa aj s Rudym Steinerom, ktorý sa do nej zaľúbi a pri každej možnej príležitosti si od nej pýta bozk.
      
      Liesel spáva so svojou prvou ukradnutom knihou, no čítať nevie. Naučí ju to Hans, ktorý s ňou vždy čítava, keď sa Liesel prebudí z nočnej mory.

DEFINÍCIA, KTORÚ V SLOVNÍKU NENÁJDETE
Neodísť - prejav dôvery a lásky, ktorý deti často rýchlo rozlúštia

      Liesel si už pomaly zvyká na svoj nový domov. Číta knihy, hráva futbal s Rudym na ulici a pomáha roznášať Rose čisté prádlo.

      Raz však, keď bolo na námestí stretnutie, ktorého príčinou boli Hitlerove narodeniny, bolo súčasťou stretnutia pálenie vatry, v ktorej sa nachádzali aj knihy. Keď všetci občania odišli, v popole zazrela ešte tri celé knihy, a tak ukradla druhú knihu. Ukázala ju ockovi, a spolu s ním ju čítavala vždy po nočných morách.
       Liesel si však myslela, že ju nikto nevidel. Ale keď zaklopala na starostove dvere, lebo prišla doniesť čisté prádlo, vtedy jej starostova žena ukázala miestnosť plnú kníh. A tak sa pre Liesel začali nové dobrodružstvá.

Knihy! Všade!

Môj názor:
      Zlodejka kníh je príbeh, ktorý sa vám bude určite páčiť. Dobre, možno niekomu nie. Ale mne sa veľmi páčil. Možno som urobila chybu, keď som si najskôr pozrela film, ale ja si to nemyslím. Práveže, vďaka filmu, som ešte viac túžila po prečítaní tejto knihy. A vôbec neľutujem.
      A čo bolo na tejto knihe také úžasné? 
1. Vôbec som sa pri knihe nenudila. Niektoré knihy sú totiž napísané takým spôsobom, že autor chce tak veľmi vtiahnúť čitateľa do deja, že niekedy sa mu to ani nepodarí a stáva sa to chabým pokusom autora o nejaké to dobrodružstvo a následne stratou záujmu čitateľa. 
2. Rozprávačom bol sám Smrť (alebo tá smrť?). Toto bola pre mňa úplne novinka, nakoľko tento nápad autora - stvárniť rozprávača ako smrť - bol úplne geniálny. A strašne sa mi to takto páčilo! 
3. Napriek malej početnosti dialógov v tejto knihe kniha vôbec nebola nudná. Všimla som si to síce už niekde na začiatku, že sa tam nevyskytuje veľa dialógov medzi postavami, ale vôbec to nevadilo, pretože si ma získala svojím príbehom.
4. Postavy boli úžasné! Samozrejme, najmä mužské. :D Hans Hubermann bol taký milý sympatický starý muž a ten akordeón, ah... a Max, ten bol v mojich predstavách vysoký mladý muž s veľkým srdcom pre Liesel. :)
Samozrejme, Rosa mala tiež svoj charakter. Pod hrubou vrstvou ľadu sa vnútri skrývala iba dobrota. A Liesel? Niet slov. Veď to bola hlavná hrdinka. :)
5. Ďalším takým úžasným prínosom knihy boli nemecké nadávky. Áno, keď už neviem dobre nemecky, tak aspoň niečo. :D

      Vôbec neľutujem, že som si túto knihu prečítala, aj keď mi je ľúto, že mi prečítanie tejto knihy trvalo tak dlho. Viete, škola. 
      A určite vám ju odporúčam prečítať a tiež pozrieť film, ktorý ste už mohli vidieť v kinách minulý mesiac.

Moje hodnotenie:
5/5

"Dobrú noc, zlodejka kníh."

2 komentáre:

  1. Ja som ti hovorila, že sa pri tom naučíš nadávať po nemecky :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naučila som sa, ale nechystám sa ich uplatňovať vo svojom živote. :D

      Odstrániť