3. 4. 2015

Dokonalý pár - Ally Condieová

     Autor: Ally Condieová
     Názov knihy: Dokonalý pár
    Oficiálny názov knihy: Matched

    Žáner: dystópia

    Séria: Dokonalý pár
    Diel: 1. diel

    Vydavateľstvo: Ikar

    Rok vydania: 2012

    Počet strán: 261    Doba čítania: 3 dni



Anotácia:
   Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete.
   V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti?
   Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou.
   Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti. Je to prvá časť trilógie, pokračovanie s názvom Crossed vyjde v Ikare v druhej polovici roka 2012. V USA sa bleskovo zaradil medzi bestsellery a pripravuje sa aj filmové spracovanie.


Nechcem len ochutnávať, chcem sa najesť. Umenie, ako nám dať presne vymedzené minimum slobody, dotiahli do dokonalosti. Dali nám práve toľko, aby sme boli ochotní vrhnúť sa za každou ponúkanou kosťou,
aby sme pred nimi panáčkovali ako poslušný psík, ... (str. 178) 

   V dnešnej dobe vychádza množstvo kníh rôznych žánrov a ani dystópie nie sú pozadu. Lenže kvantita nezodpovedá kvalite, a tak je už ťažšie nájsť knihu, ktorá je originálna, premyslená do posledného detailu, ľahko sa číta, ale hlavne si ju užijete.
   Ja mám zatiaľ za sebou iba divergentnú sériu a prvý diel Prvých 100, ale obidve série ma natoľko uchvátili, že som si dystópie obľúbila.
   Po sérii Dokonalý pár som už dlhšie túžila, keďže anotácia prvej knihy znela veľmi sľubne a tie obálky boli proste dokonalé. Takže keď mali na buxe túto knihu za 2€, neváhala som. Možno trochu, keďže ostatné diely v akcii nemali. Teda ani neviem, či v slovenčine vôbec vyšli. 
   Ako sa však zdalo, vonkajšia dokonalosť nezaručuje tú vnútornú. A v tomto prípade to, bohužiaľ, takto bolo.


Keď sa zamilujete do príbehu nejakého človeka, nie je to rovnaké, ako keby ste sa zamilovali rovno doňho? (str. 140)

   Keď som začala čítať prvú kapitolu, pripadalo mi to, akoby som čítala Divergenciu. To prostredie a ten štýl tomu veľmi nasvedčovali. Neskôr ďalej sa to však zlepšilo a už to nepôsobilo ako kópia inej knihy. Lenže potom ma sklamala v niečom inom.
   Súhlasím, že námet knihy je originálny, ale čo sa týka deja, tak ma autorka sklamala na plnej čiare. Od dystópie by som čakala viac akcie, napätia a nebezpečenstva, ktoré mi tu, bohužiaľ, chýbali. Kniha sa síce príjemne a rýchlo čítala, ale dej bol monotónny. Nič sa tam nedialo, čo by mi zdvihlo krvný tlak.
   Dokonca ma ani postavy neiritovali, za čo by som možno bola aj vďačná. Totiž všetky postavy boli v pohode, správali sa normálne, ale niečo im chýbalo. Lepšie vykreslenie ich charakteru a emócie. Najlepšie bola stvárnená hl. hrdinka Cassia, na ktorú sa autorka najviac zamerala. Lenže ani ona nebola dokonalá, a tak mi ako aj ostatné postavy ani ona neprirástla k srdcu.
   Čo nemôžem autorke vyčítať je koniec knihy, pretože ju ukončila tak, aby čitateľa navnadila na ďalšiu knihu. Lenže vďaka tomu, že si ma žiadna postava nezískala, ten koniec mnou veľmi nepohol. Rada by som síce vedela, ako sa bude príbeh vyvíjať ďalej, ale zas ma to tak veľmi netrápi.


Každá minúta, čo s niekým strávite, mu dá kúsok vášho života
a vezme si kúsok jeho. (str. 46)

   Túto knihu by som odporučila skôr mladším čitateľom a najmä tým, ktorí chcú s dystópiami ešte len začať. Ja udeľujem tejto knihe 2 hviezdičky za myšlienku a koniec knihy.


Moje hodnotenie:
2/5

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia :) Mne sa zdá, že ďalšie časti tejto série už nevyšli v slovenčine a nevadí mi to :D Túto knihu čítala moja sestra a bola z nej poriadne sklamaná...tiež vravela o dobrom nápade, ale to spracovanie a dej bol vraj nanič. Takže ja knihu čítať určite nebudem, v čom ma utvrdila aj tvoja recenzia a to mám dystopie rada...len natrafiť na tú správnu :) Pre mňa bude aj tak top medzi dystopiami séria Hry o život od Suzanne Collinsovej a ešte Darcovia od Lissi Priceovej- len škoda, že nevydajú jej ďalší diel :( Ale divergentná séria tiež nie je zlá...ale posledná časť ma vôbec neláka...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Po prečítaní tejto knihy už môžem aj ja povedať. že mi nevadí, že nevydali ani ďalšie diely. :D A vôbec si o nič neprišla, pretože to bola dosť slabá dystópia.
      Hry o život a Darcovia som nečítala, ale Hry o život som videla vo filmovom spracovaní. A aj keď by mi stačilo prejsť iba do vedľajšej izby a zobrať ich zo sestrinej police, neláka ma to veľmi čítať. Ale Divergencia sa mi veľmi páčila, aj keď som bola trochu sklamaná z toho konca, ale keď to takto chcela autorka... :D
      A ďakujem za komentár a tvoj názor. :)

      Odstrániť