4. 8. 2015

Orava: Oravský hrad

   Ako som vám už spomínala v predchádzajúcich článkoch, presne pred týždňom som bola s celou rodinkou na Orave. Náš výlet bol síce kratší, ako sme plánovali, ale aj tak sme si ho užili, pričom sme sa nezaobišli bez cestovateľských problémov typu, ako sa dostať tam a tam, ústiacich až do situácií, ktoré na výlete určite nechcete zažiť.

Oravský hrad


   Na Orave ešte nikdy nikto z nás nebol, takže sme to tam nepoznali, ale takto to už býva, keď chcete navštíviť miesta, na ktoré vaša noha ešte nevkročila. S vlakmi sme však našťastie žiadny problém nemali, keďže otec pracuje na železnici. Takže keď sme sa rýchlikom doviezli do Kráľovan, bez jedinej ujmy sme prestúpili na osobný vlak smer Tvrdošín a vystúpili na zastávke Medzibrodie nad Oravou. Odtiaľ to bolo totiž na turistickú ubytovňu Forgáč pešo o dosť kratšie ako z Oravského Podzámku, hoci daná ubytovňa patrila práve tejto dedine. Lenže po vystúpení z vlaku začali prvé problémy. Nepoznali sme cestu, ako sa k danej ubytovni dostať. A tak sme poprosili pána výpravcu a jednu tetu o pomoc. Lenže obidvaja mali nejako popletenú pravú a ľavú stranu. Preto, ak by ste sa tam niekedy vybrali, po prejdení cez železničné priecestie a dostaní sa k jednej fabrike, obíďte danú fabriku z ľavej a nie z pravej strany. Lebo, ak si zvolíte pravú stranu ako my, okrem toho, že budete musieť ísť po chvíli po koľajniciach, zavítate do depa a ferozliatinových závodov. A hoci sa zdá, že už odtiaľ po večnosti konečne vypadnete, zistíte, že je tam plot a budova, takže vaša nádej na únik pomaly hasne. Máte chuť preliezť cez plot. Našťastie však z budovy vyjdu dve tety a s úsmevom na tvári vám povedia, že cez plot preliezť určite nemôžete, lebo všetko monitorujú kamery, na ktorých ste už istotne aj vy zachytení. Ostáva teda prejsť cez vrátnicu, kde určite narazíte na SBS-ku a budete mať problémy, čo tam vlastne robíte. Keď sme teda s maličkou dušičkou došli na vrátnicu, jeden z SBS-károv bol síce prekvapený, ako sme sa tam vlastne dostali, no po našom vysvetlení a vďaka jeho dobrej duši, nás ochotne pustil von a ukázal nám konečne správnu cestu k ubytovni. Ešteže na Orave žijú oveľa milší a príjemnejší ľudia ako u nás. (Aj keď niektorí nevedia vysvetľovať cestu.)

Kraľovany

Oravský Podzámok (železničná stanica)

   Keď sme dorazili k turistickej ubytovni Forgáč, bola som zhrozená z okolia, lebo to tam nevyzeralo veľmi pekne. No keď nám majiteľ odomkol chatu, bolo v nej vážne nádherne a útulne. Len tam bolo o dosť chladnejšie ako vonku. Mali sme v nej jednu izbu na spanie s tromi poschodovými posteľami a jednou klasickou spojenú s maličkou obývačkou s telkou a nakoniec s o trochu väčšou kuchyňou. Mohli sme mať síce izby osobitne pre chalanov a osobitne pre baby, ale zhodli sme sa na jednej spoločnej.

Turistická ubytovňa Forgáč

   Potom čo sme sa vybalili, naobedovali a oddýchli si (ja som si stihla ešte trochu podriemkať), vybrali sme sa na Oravský hrad. Na autobus sme dlho čakať nemuseli a po pol štvrtej sme si už kupovali lístky na hrad. Cesta k hradu trvala možno minútku-dve a hneď ako sme tam došli, sa začínala ďalšia prehliadka. Hneď na začiatku nám ale došlo, že sme si zabudli zaplatiť za fotenie. Našťastie sa v exteriéri hradu mohlo fotiť, takže som spravila dosť fotiek, lebo sme často vychádzali aj von. Nehovorím však, že otec vo vnútri nefotil. :D Prehliadka bola vážne úžasná a trvala hodinu a pol. Určite odporúčam sa tam ísť pozrieť, pretože je to fakt nádherný hrad a uvidíte tam všetko možné.

Oravský hrad


Prehliadka Oravského hradu








Výhľad na okolie z rôznych častí Oravského hradu




Pohľad na nádvorie a veže Orvaského hradu



Koniec prehliadky




   Na druhý deň sme mali naplánovanú túru na Minčol, ale keďže sme to tam nepoznali a nevedeli sme odkiaľ sa tam ide, zhodli sme sa, že pôjdeme na Strečno. Lenže keď sme sa ráno zobudili, vonku pršalo. Tak sa všetko zamietlo a vyrazili sme na cestu domov.


Výlet sme si aj napriek nepríjemnostiam a trapasom užili, takže navštíviť Oravu, hlavne Oravský hrad, vám len odporúčam. Rovnako ako samotnú turistickú ubytovňu. Zároveň dúfam, že sa mi tam ešte niekedy podarí prísť a dostanem sa aj na Oravskú priehradu. :)

10 komentárov:

  1. :3 :3 Moje srdce plesá radosťou!!! Veľmi sa teším, že sa vám tam všetkým páčilo :)) Keď si pomyslím, že o pár dní budem prechádzať cez rovnaké miesta ako vy, tak som až normálne dojatá... :) Orava je krásny kút Slovenska a som veľmi rada, že miesto, ktoré tak milujem, upútalo aj vás! :) Krásne fotky, Jeja, ako vždy ;) :) ♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Áno, páčilo sa nám tam. :) Hrad nás všetkých okúzlil, ale myslím si, že aj okolie je tam veľmi pekné. S naozaj príjemnými ľuďmi. :) A okuzlujúcimi sprievodcami. :D
      Dúfam, že si budem môcť zaspomínať na Oravu aj tvojimi fotkami v nejakom článku. ;)
      A ďakujem! :3 :)

      Odstrániť
    2. :)) Áno, ľudia sú tam super :) A to aj keď žijú na dedine ;)
      Sprievodcovia neviem , ale tak skúsim sa poobzerať :D ;)
      Tak určite nejaký bude, len sa ešte uvidí, kam pôjdeme ;) :D
      Nie je záááč :)) ♥

      Odstrániť
    3. Ty sa po sprievodcoch neobzeraj, máš môjho brata! :D Po sprievodcoch môžem pokukovať len ja. Respektíve aj oni po mne. :D
      Tak som zvedavá, kam sa vyberiete, a budem sa tešiť na článok. :)

      Odstrániť
  2. Poučenie z tohto článku: ak sa budúci rok konečne dostanem na Oravu, musím si zobrať niekoho, kto tam už bol :D SBS-kár musel byť riadne prekvapený, keď sa mu tam zjavilo sedem "narušiteľov" :D Ale som rada, že ste cestu nakoniec našli a došli na ubytovňu :)
    Hrad vyzerá úžasne. Tie zrúcaniny, čo máme v okolí, ma nelákajú, ale toto...? *.* A tie hory okolo...
    Skvelé fotky aj článok :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Maji, keď sa tam vyberiete autom, myslím si, že takéto problémy vás určite nezastihnú, keďže autom sa dostaneš prakticky všade. Takže sa neboj. :)
      A to teda bol SBS-kár prekvapený. :D Aspoňže bol taký ochotný nerobiť z toho žiadnu vedu, keďže tam neboli vedúci. Inak mi svojím výzorom, správaním, ale najmä rozprávaním veľmi pripomínal uja Stana zo západu. Čistý on. :D
      Ani mňa zrúcaniny nelákajú, no na hrady chodím veľmi rada. :)
      A ďakujem krásne. :3 :) Dúfam, že sa aj článok o kaštieli Betliar bude páčiť, aj keď to nie je Krásna Hôrka. ;) :)

      Odstrániť
  3. Perfektný článok! :D A som veľmi rada, že všetko dobre skončilo, pretože to bolo poriadne napínavé čítanie...A na Oravu máme v pláne ísť tiež celá rodinka, no uvidíme. Sestra si už všetko pozisťovala tak hádam nezablúdime :D A na Strečne som bola už viacej krát zo školy...to vieš, je to poblízko...Ale už si to tam veľmi nepamätám, takže si budem musieť dať výlet aj tam. Inak ten Oravský hrad je taký krásny, teším sa tam, veľmi :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si to tam užite, Mony! :) Verím, že sa vám tam bude páčiť, najmä Oravský hrad, a že nezažijete podobné nepríjemnosti ako my. Potom si rada prečítam aj tvoj článok, ak sa o tom rozhodneš napísať. :)
      Na Strečne som už bola aj ja s ocinom v lete pred dvoma rokmi, ale keďže ostatní tam neboli, tak ich chcel otec vziať práve tam. Počasie však nevyšlo, tak nabudúce. :)

      Odstrániť
  4. musel to byť super výlet :) ja som už strašne nebola na nejakom hrade či zámku na slovensku a rada by som sa na nejaký pozrela :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, bol to fajn výlet. :) Určite odporúčam navštíviť Oravský hrad, Spišský hrad a Bojnický zámok. :) Ich návštevu určite nebudeš ľutovať. :)

      Odstrániť