23. 3. 2014

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol - Jonas Jonasson

      Autor: Jonas Jonasson
      Názov knihy: Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
      Oficiálny názov knihy: Hundraaringen som klev ut genom Fönstret och försvann

      Žáner: dobrodružný román
      Séria: -
      Diel: -

      Vydavateľstvo: Ikar
      Rok vydania: 2013

      Počet strán: 325 Doba čítania: 4 dni




Anotácia:
      Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. 
      Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu.    
      Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. 
      Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať.
      Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma...
      Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný. 


Je to tak, ako to je, a bude to tak, ako to bude.

Môj názor:
      Tento úžasný ?dobrodružný román?, neviem, aký to má presne žáner, ale určite to prekonáva všetky žánre, (dobre, to hovorím teraz, lebo som nečítala niečo lepšie, si možno niekto pomyslel :D), bol vážne fantastický! 
Taká oddychovka, pri ktorej sa budete stále usmievať a občas aj nahlas smiať. 
Určite je to kniha vhodná pre všetky vekové kategórie, aj keď si myslím, že tí menší - desaťroční by mali asi mišung z tej 2. svetovej vojny. (Ale povedzme si pravdu. Kto z takých malých detí čítava knihy, keď knihy nečíta ani väčšina našich rovesníkov? Je to strašné! Túto knihu by som donútila prečítať všetkých a hneď by zmenili názor!)

      Napriek tomu, že kniha patrí do Edície svetový bestseller, sa mi nehorázne páčila. Teraz si asi pomyslíte, čo to tu trepem rozprávam za nezmysly, ale už som čítala pár kníh, ako napr. Predtým ako som ťa poznala, ktoré tam tiež patrili, no a vôbec ma neoslovili tak ako táto kniha. Niektoré by som najradšej odtiaľ vyhodila! 

      Tento román zaujme čitateľa už na prvý pohľad. Obálka, ktorú predstavuje obrovské okno so starčekom s kufrom a v papučiach, vystihuje tak, ako aj názov knihy, tak aj samotný príbeh.

      Príbeh je rozdelený na kapitoly, ktoré sa odohrávajú v súčasnosti, a na kapitoly, ktoré sa týkajú Allanovej minulosti. Celý dej je takto rozkúskovaný, ale nakoniec sa v závere príbehu tieto časti spoja. A nebojte sa! Nemáte v tom potom žiadny bordel neporiadok. :)

      Hlavnou postavou je storočný Allan Emanuel Karlsson, chlapík, ktorý si ma získal už na začiatku príbehu. Večne optimistický, múdry človek, ktorý sa vedel vynájsť v každej situácii. (Skoro v každej. :D)


- Dobrý večer, pán predseda vlády, - povedal Allan. - Som maršal Kirill Afanasjevič Mereckov zo Sovietskeho zväzu.
- To teda nie ste, - povedal Kim Ir-sen. 
- Veľmi dobre poznám maršala Mereckova.
- Hups, - povedal Allan.


      Allana som si obľúbila aj vďaka tomu, že precestoval polovicu sveta (Švédsko, Španielsko, Amerika, Čína, Sovietsky zväz, Kórea, a neviem, čo ešte) a ovládal minimálne 5 jazykov - švedčinu, španielčinu, angličtinu, čínštinu, ruštinu, a možno ešte aj iné, ktoré sa tam nespomínali, alebo skôr, ktoré sa tam spomínali a ja som na nich zabudla. :D

Allan prešiel kus sveta, a ak sa niečo naučil, tak to, že najväčšie a najnezmyselnejšie konflikty na svete sú založené na princípe: 
"Ty si hlúpy, nie to ty si hlúpy, nie to ty si hlúpy."


      Okrem Allana tam však vystupovali aj celosvetovo známe osobnosti ako Stalin, Churchil, prezident Roosevelt, Mao Cetung, Albert Einstein (a jeho brat Herbert) a mnoho ďalších.
      Nechýbali tam však ani priatelia, či nepriatelia, ktorých si vedel získať aj ako storočný starček. Každý z nich mal svoju osobnosť. Tak ako aj jeho (už storočného) Amanda...

Vľavo bolo vpravo, hore bolo dole, sem bolo tam... Preto nemala vzdelanie,
to si totiž vyžaduje každý deň trafiť do školy.


      Príbeh však nebol iba taký obyčajný. Najskôr útek oknom, krádež kufra, získanie nepriateľov, ale aj priateľov, a nakoniec skoro trojnásobná vražda. Pri storočnom starčekovi sa nikdy nikto nenudí. :)


Život funguje tak, že správne nemusí byť nutne to, čo je správne, ak ten, 
kto rozhoduje, nepovie, že je to správne.

Moje hodnotenie:
5/5

Allan je v každom prípade dobrý kamoš, to teda je.

1 komentár:

  1. Najlepšie, keď sme vo štvrtok sedeli spolu, ty s touto knihou v ruke, ja so Zradou od Jo Nesba a obidve sme sa tak popod nos usmievali :D (áno, aj kriminálne romány sú často vtipné :D)
    Btw. furt tak celkom nechápem, jak si V. vie objednať tri knihy a ani nevedieť vlastne jaké :D

    OdpovedaťOdstrániť