21. 3. 2014

Voda pre slony - Sara Gruenová

      Autor: Sara Gruenová
      Názov knihy: Voda pre slony
      Oficiálny názov knihy: Water for Elephants

      Žáner: román
      Séria: -
      Diel: -

      Vydavateľstvo: Tatran
      Rok vydania: 2011

      Počet strán: 296 Doba čítania: 7 dní



Anotácia:
      Aj keď o tých časoch nehovorí, v mysli deväťdesiatnika Jacoba Jankowského stále žijú spomienky. 

Čím nepríjemnejšia spomienka, tým je vtieravejšia.
(ale tú ide iba o dobré spomienky, zväčša)

      Vybavuje si sám seba ako mladého muža, ktorý sa hrou osudu ocitne v ošumelom vlaku patriacom Veľkolepému, svetovému cirkusu bratov Benziniovcov. Vybavuje si v mysli svet plný čudákov a klaunov, zázrakov, bolesti a vášne: svet s vlastnými iracionálnymi pravidlami, vlastným spôsobom života a jeho ukončenia. Svet cirkusu - pre Jacoba súčasne spasenie a skutočné peklo. Jacob sa v ňom ocitol, pretože sa mu šťastena obrátila chrbtom: Ostal bez rodičov a haliera, nevediac, čo si počať, keď zrazu pristál v železnej "lodi bláznov" na koľajniciach. V Amerike práve začala hospodárska kríza a každý jeden zamestnanec v treťotriednom cirkuse bratov Benziniovcov je rád, že má vôbec nejakú prácu. Ocitla sa v ňom aj Marlena, hviezda jazdeckého čísla po tom, ako sa zaľúbila do nesprávneho muža, príťažlivého cirkusového majstra s temnou stránkou povahy. Ocitla sa v ňom aj slonica Rosie, obrovská, sivá hora prísľubov: nové číslo s ňou malo zachrániť cirkus, lenže háčik bol v tom, že s Rosie sa nedalo nacvičiť žiadne číslo – ukázalo sa, že nedokáže pochopiť úplne jednoduché pokyny. Nezvyčajný trojlístok v podobe Jacoba, Marleny a Rosie spojí vzájomná láska a dôvera, vďaka ktorej si udržia až do konca nádej na prežitie.
      Voda pre slony je prekvapujúcim, dojímavým románom, ktorý rozpráva taký strhujúci príbeh, že čitateľ nie je schopný odpútať sa od neho. Vystupujú v ňom jedinečné postavy, ktoré ostanú vo vás žiť ešte dlho po tom, ako otočíte poslednú stranu. Prenesú vás do sveta zázrakov tak presvedčivo, že takmer zacítite jeho vôňu.

Môj názor: 


      Voda pre slony je román plný dobrodružstva, náročnej práce, lásky, ale aj hádok a nenávisti, ktorý sa odohráva v cirkusovom prostredí.


      Tento román je aj sfilmovaný, ale nemôžem povedať, čo bolo lepšie, či film alebo kniha. Oboje sa mi veľmi páčilo! :) Ale nebudeme sa tu baviť o filme, ale o knihe. Dobre, možno o obidvoch. :D Ale už poďme na to:

      1. Príbeh rozpráva deväťdesiattri-ročný Jacob Jankowski, ktorý si spomína na časy prežité najmä v cirkuse. 
      2. Dej je rozdelený na kapitoly, ale tak, že pár kapitol opisuje prítomnosť a zvyšné sú zamerané práve na cirkusový život aneb Jacobovu minulosť. Tento spôsob sa mi veľmi páči, pretože ak by sa vám zdalo, že vás už jedna časť nudí, prejdete do druhej a nemusíte odkladať knihu, lebo vás zaujme, čo bude nasledovať ďalej. (Akurát práve teraz čítam Storočného starčeka, ktorého dej je podobne rozdelený, a musím povedať, že sa pri ňom vôbec nenudím, a aj sa dosť často smejem. :D Ale nebudem spoilerovať. Viac v ďalšej RC. :))
      3. Čo sa týka samotného príbehu, tak bol podaný tak, ako by šlo o skutočnú udalosť (až na to vyhadzovanie z vlaku :D), ale nešlo (iba pár scén bolo inšpirovaných realitou), čo by som povedala, že niekedy pôsobilo trochu tak nezáživne. Ale ináč bol vymyslený perfektne. :)
      4. Som tiež rada, že na to koľko musí byť v cirkuse robotníkov, artistov a neviem koho ešte, tak autorka nevťahovala do deja veľa postáv, čo sa mi páčilo. Možno tak 10, neviem, nepočítala som to. :D Aspoň som potom nemala problém si zapamätať ich mená, ich prácu v cirkuse a vykresliť si ich charakter. No jó, všetky postavy boli dokonalé, dokonca aj tie záporné. Skutočne dobrá práca. :)

Držať si priateľov blízko seba a nepriateľov ešte bližšie.

Moje hodnotenie:
4/5

2 komentáre:

  1. Film sa mi veľmi páčil, takže možno porozmýšľam aj nad knihou. Má to zaujímavú formu, ako to opisuješ, Minulosť, prítomnosť, budúcnosť...Ak knižnica dá, tak skúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hodněkrát jsem si říkala, že se na ten film kouknu, ale nikdy jsem se k tomu nedokopala, ale už nejspíš vážně budu muset :-)

    OdpovedaťOdstrániť